Yeni Yılda Konut Vergileri Ne Kadar Olacak?

31/12/2019

Son bir buçuk yıldır konut alımlarında uygulanan KDV ve tapu harcı indirimi bugün itibariyle son buluyor. Yeni yılda indirimsiz vergilerle konut alım satım işlemleri yapılacak. Peki konut vergileri ne kadar olacak?

Geçtiğimiz yıl konut kredisi faiz oranlarının artması ve konut satışlarının düşmesi üzerine devletten vergi indirimi müjdesi gelmişti. Düşüş gösteren konut satışlarını hareketlendirmek için 2018 Mayıs ayında konutta uygulanmaya başlayan KDV ve tapu harcı indirimleri daha sonra otomotiv, mobilya, beyaz eşya gibi diğer sektörleri de kapsayacak şekilde uzatıldı. Diğer sektörlerdeki desteklerin bitmesine rağmen konutta devam eden teşvikler 31 Aralık 2019’a kadar uygulanma kararı alındı.

2019’un ikinci yarısından sonra konut kredisi faiz oranlarının düşmesi ve vergi desteklerinin de etkisi ile konut satışları rekor artış gösterdi. Sektör temsilcileri konut satışları beklenen seviyelere yaklaştığı için daha önce uzatılan konutta vergi indirimlerinin yılbaşı itibariyle bir daha uzatılmayacağı görüşünde.

Vergi İndirimi Ne Kadar?

Vergi indirimleri kapsamında konutta KDV oranları %18’den %8’e, tapu harçları ise %4’ten %3’e düşürüldü. Uygulanan indirimlerle beraber 500.000 TL’lik bir konutun KDV oranı %18’den %8’e düştüğünde ödenecek tutar 90.000 TL iken indirimle 40.000 TL’ye düşüyor.

Söz konusu konut için indirimden önce ödenen tapu harcı 20.000 TL iken kampanya ile beraber bu rakam 15.000 TL’ye düşüyor.

Böylelikle kampanya kapsamında 500.000 TL'lik konut için 52.500 TL vatandaşın cebinden daha az çıkıyordu.

Yeni Yılda Vergiler Ne Kadar Olacak?

İndirimlerin son bulması ile konut alım ve satımında %4 tapu harcı uygulanacak. Satıcıdan %2 alıcıdan ise %2 şeklinde tahsil edilecek. KDV oranı ise yeniden %18 olacak.

Kaynak: KrediPazari