Yabancılar Nasıl Konut Kredisi Kullanır?
Yabancı uyruklu olan ancak Türkiye’de ikamet eden veya etmek isteyen kişiler de konut kredisi (mortgage) almak isteyebilirler. Türkiye’de yaşamını sürdüren ve burada ev sahibi olmak isteyen kişi sayısı özellikle son yıllarda büyük artış gösteriyor. Peki yabancılar Türkiye’de nasıl konut kredisi kullanabilir?
Yabancı uyrukluların konut kredisi yani mortgage kullanabilmesi için iki önemli hususa tabi olduğu bilinir. Bunlardan öncelikli olanı kişinin bankaya giderek bizzat başvuru yapması olurken diğeri ise bir baroya bağlı bir avukatın veya herhangi bir şahsın tüm hakları üzerine aldığı noter onaylı resmi vekâletnameyi ibraz etmesidir. Ancak şahsen konut kredisine başvuracak olan kişinin bankaya sunacağı tüm evraklar ve belgeler vatandaşı olduğu ülkenin resmi diliyle hazırlanmalıdır. Ayrıca bu belgeler gerekli yetkililer tarafından onaylanmalı ve imzalanmalıdır.
Türkiye’de ki yeminli mütercimler tarafından Türkçeye tercüme edilmesiyle belgeler ancak noter onayından geçerken ulusal mevzuatta mevcuttaki taşınmaz mal edinimi ile ilgili koşullar gereceğince, tapuda satış işlemi gerçekleştirilmeden evvel yetkili makamlardan da izin almaları gerekiyor. Tabi ki bu işlemler şahsen veya vekâlet verilen kişi ya da avukat aracılığıyla yapılmalıdır. Gerekli olan koşulların tamamlanması ile konut kredisine başvuracak olan yabancı uyruklu vatandaşların hazırlaması gereken belgeler ise; Nüfus cüzdanı ya da ehliyet, maaş bordrosu, gelir belgesi, yabancı kimlik veya vergi kimlik belgesi, ikametgâh, imza örneği ile yaptığı meslek ile ilgili bilgiler ile iletişim bilgileri paylaşılmalıdır.
Yabancıya Konut Kredisi Veren Bankalar
Türkiye’de yabancıya mortgage kredisi veren bankalar, uygun koşulların oluşması durumunda her yıl daha da artan bir sayıya sahiptir. Yabancı uyruklularda bankalar için müşteri olması nedeniyle konut kredisi çekerek koşullarda belirli farklıklar olması dâhilinde kolaylıkla ev sahibi olabiliyorlar. Bu kapsamda yabancılara konut kredisi veren başlıca bankalardan Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası, Finansbank, Garanti Bankası ve Yapı Kredi bankasıdır.