Veriler Sonrası Borsa ve Dolar Kuru Yükselişe Geçti

02/12/2019

Küresel piyasaların olumlu başladığı haftanın ilk gününe yurt içinde büyüme ve imalat PMI verileri açıklandı. Yurt içinde ve küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler sonrasında borsa 108.000 seviyesini yeniden test ederken dolar kuru 5.76’ya çıktı.

Haftanın ilk işlem gününde yurt içinde büyüme ve imalat PMI verisi takip edildi. Son 3 çeyrekte daralma gösteren ekonomi 2019'un 3. Çeyreğinde %0,9 büyüdü. 50,0 eşik seviyesi altında kalan PMI ise Kasım’da %0,50 puan artışla 49,50 oldu. Göstergeler, Ağustos 2018’de yaşanan kur şokunun ardından toparlanma olduğuna işaret ederken işsizlik oranı ise en büyük sorun olarak devam ediyor.

Küresel piyasalar ise haftaya olumlu Çin verisi ve Japonya’dan gelen haberlerle iyimser başladı. ABD ile yaşanan ticaret savaşları Çin ekonomisine hasar verdi ve PMI tarafında sert düşüşler yaşandı, ancak Temmuz itibariyle toparlanma gösteren imalat PMI, Kasım’da 51,8’e yükseldi. Öte yandan Japonya Merkez Bankası 100 trilyon yen yani yaklaşık 90 milyar dolar büyüklüğünde bir mali paket açıkladı ve piyasalara sağlanan bu destekle Asya borsaları güne yükselişle başladı. Olumlu hava Avrupa’ya da geçerken hisse senetlerinde yükseliş yaşanıyor. BIST de bugün %1 kazançla 108.000 direncini tekrar test etti.

Kur tarafında ise haftanın ilk işlem gününde dolar pozitif fiyatlama var, ABD Dolar Endeksi 98,50 seviyesine yakın işlem görürken gelişen ülke paraları ise dolar karşısında satıcılı fiyatlanıyor. USD/TRY kuru da bugün en düşük 5,7348 seviyesini görmesinin ardından yönünü yukarı çevirdi ve 5,7630’a yükseldi. EUR/TRY 6,3485 ve GBP/TRY 7,4370’i gördü.

Gelişen ülke paralarındaki düşüşte ABD Başkanı Trump'ın açıklamaları da etkili oldu. Trump, “Brezilya ve Arjantin para birimlerinde çok büyük bir değer kaybı yaptılar ve bu bizim çiftçilerimiz için iyi değil. Şu andan itibaren bu ülkelerden ABD'ye gelen tüm çelik ve alüminyumda tarifeleri yeniden geçerli hale getiriyorum.” açıklamasında bulundu.

Kaynak: İnvesting