Tüketici Kredisine Zam
Merkez Bankası zorunlu karşılık oranlarını arttırdı. Tüketici kredisi faizinde 0.05-0.1 puan arasında artış bekleniyor.
Sıcak paraya savaş açan Merkez Bankası geçen haftaki faiz indiriminin ardından dün de mevduat munzam karşılık oranlarında artırıma gitti. İlk adım dün Garanti Bankası'ndan gelirken diğer bankalar da hazırlıkta. Bu yolla bankaların kaynak maliyetleri yükseltilince tüm sektörün önüne iki ayrı seçenek konulmuş oldu.
Birinci seçenek bankaların maliyetlerini düşürmesi için mevduat faizlerini indirmesi. İkincisi ise krediyi artık daha yüksek faizle satma gereği. Bankacılar, piyasadaki rekabet ve toplam mevduatın az sayıda mudinin elinde toplanması nedeniyle faiz indirimini olası görmüyor. Bunun için çare ilk etapta kredi faizlerinin artırılmasında bulundu. Zaten Merkez'in de cari açığa bir önlem olarak talep ettiği kredi freni de bu yolla sağlanmış olacak.
Tüketici Kredileri Artacak
Ancak bankalar ilk etapta kurumsal kredilerden çok tüketici kredileri üzerinden maliyet dengesi kurmaya çalışacak. Bunun da kısa süre içinde tüketci kredisi faizlerine artış olarak yansıması bekleniyor. Bankalar tüm tüketci kredilerinde ve tüm vadelerde aylık faiz oranlarını 0.05 ile 0.1 puan artırmak için hazırlıklara başladı. İlk adım dün pazarın lider oyuncularından Garanti Bankası'ndan geldi. Banka tüm tüketici ve konut kredilerinde aylık faiz oranını 0,05 puan artırma kararı aldı. Bu kararın diğer bankalar tarafından da takip edilmesi bekleniyor.
Bilkent Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan
Uzun vade oranları aynı kaldı
MERKEZ Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarını yükseltmesini değerlendiren Bilkent Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan, kriz sonrası toparlanma döneminde piyasa hareketlerini başıboş bırakmanın, istikrarsızlık tehlikeleri yaratabileceğini düşünüyorum'' dedi.
ABank Ekonomisti Serdar Şenol
Bir kez daha artarsa yansır
ASIL soru MB'nın bu stratejiye ne kadar devam edeceği. Kredilere hemen yansımasa da MB bu artışı bir kez daha yaparsa yansır. Çünkü maliyetler artıyor, biz de o tarafa doğru yaklaşıyoruz. Ne kadar artış olacağını kestirmek için erken.
Fortis Bank Baş ekonomisti Haluk Bürümcekçi
Maliyetler giderek artıyor
KARARLAR bankadan bankaya değişir. Geçmiş kararlar, krediden çok mevduatı düşürücü yönde etki yapmıştı. Şimdi yeni bir maliyet daha geliyor. Rekabet koşullarını da göz önüne aldığımızda tüketici kredilerinin yükselmesi yönündeki baskının arttığını söyleyebiliriz.
Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan
1 puan artabilir
TÜKETİCİ kredilerine net etkisi olacak. Mevduat tarafında maliyet baskısı olunca mevduat faizleri düşecek. Likidite aşağı çekildikçe de yükler kredi faizine yansıyacak. Bütün tüketici kredisi türlerinde bir artış öngörüyoruz. Yarım puan ve 1 puan artış olabilir. Uzun vadeli kredilerde değişim olacak. Merkez Bankası'nın bu kararının ardında Aralık ayındaki kredilerdeki artışın payı var. Ancak Ocak ayındaki oranlara göre hareket edilebilirdi. Biraz erken davranıldı.
T Bank baş ekonomisti Dr. Veyis Fertekligil
Hafif artışlar olacak
MEVDUATLARDA maliyet artışı oluyor. Sadece tüketici değil tüm kredilerde artış göreceğiz. Yarım puanlık artış olabilir. Zaten istenen kredilerdeki ısınmayı törpülemek. Bu tabii ki bankaları olumsuz etkileyecek. Hafif artışlar olacaktır diye düşünüyorum. Tüketici için de caydrıcı yönde etkisi olacaktır. MB stratetjisini sürdürüyor. 1-2 ay enflasyon yüzde 5 civarında olacak, MB bir kez daha politka faizinde indirime gidebilir.
9.8 milyar TL çekti
MERKEZ Bankası piyasaya 9.8 milyarlık fatura çıkardı. TL zorunlu karşılık oranları vadesiz, ihbarlı mevduat ve cari hesaplarda yüzde 8'den yüzde 12'ye, 1 aya kadar vade için yüzde 8'den yüzde 10'a, üç aya kadar yüzde 7'den yüzde 9'a, mevduat/katılım fonu dışındaki diğer yükümlülükler için yüzde 8'den yüzde 9'a yükseldi.
İlk hamle Garanti'den
MERKEZ Bankası'nın zorunlu karşılıkları artırmasına ilk tepki Garanti'den geldi. Garanti Bankası tüketici kredilerindeki aylık faiz oranını 0.05 puan artırma kararı aldı.