TOKİ 55 İlde 10 Bin Konutu Satılığa Çıkarıyor

18/09/2010

TOKİ, 55 ilde yıl sonuna kadar yaklaşık 10 bin konut satıyor. 26 ildeki yaklaşık 2 bin konut alt gelir grubunun olacak. Çekilişsiz kurasız açık satış yöntemiyle İstanbul Halkalı'da 490, Ankara Mamak’ta 310 TL taksitle ev almak mümkün

tokimPara dergisinin haberine göre, söz konusu konutlar, çekilişsiz kurasız açık satış yöntemiyle satılacak. Bir kısmı da kura yöntemiyle vatandaşla buluşturulacak.

TOKİ, Ankara’dan İstanbul’a, Gaziantep’ten Edirne’ye 55 ilde yaklaşık 10 bin konutu satışa çıkarıyor. Bu illerin 26’sında bulunan yaklaşık 2 bin konut alt gelir grubu için ayrılmış durumda. TOKİ, fiyatı 30 bin ila 450 bin TL arasında değişen konutlar için 120 ila 180 aya kadar vade uyguluyor.

TOKİ’nin açık satış yönteminde, kura ve ön şart aranmaksızın satış başvuru önceliğine göre yapılıyor. Açık satış yöntemiyle yapılan satışlarda, konut alıcıları ilgili banka şubelerinden (çoğunlukla Ziraat Bankası) seçtikleri konutun peşinat tutarını yatırarak, Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalıyorlar. Peşinat bedeli borç bakiyesinden düşülerek, kalan tutar taksitlendiriliyor. Bu yöntemle örneğin İstanbul Halkalı'da 490, Ankara Mamak’ta 310 TL taksitle ev alma fırsatı doğuyor.

Tüm illerde açık satış yöntemiyle satılan konutlar için konut seçimini yapan alıcılar, tercih ettikleri konutun satış bedelinin yüzde 20, 30 veya 40’ı oranındaki peşinat miktarını son başvuru tarihine kadar projeye göre, ilgili banka şubelerine yatırarak Gayrimenkul Satış Sözleşmesi imzalayacaklar.

Borcun geri kalanı yüzde 20 peşinat oranı için 96 ay, yüzde 30 peşinat oranı için 108 ay vade ve yüzde 15 indirim, yüzde 40 peşinat oranı için 120 ay vade ve yüzde 25 indirim olacak şekilde aylık taksitler halinde ödenecek. Kura yöntemiyle satılacak konutlar ise üç alternatifle satılıyor. Yüzde 10 peşin 96 ay vade, yüzde 15 peşin 108 ay vade veya yüzde 25 peşin 120 ay vade ödeme koşullarıyla konut sahibi olunabiliyor.

Satışa sunulan konut sayısından fazla başvuru olması durumunda; başvuruda bulunanların konut satın alma hakkını ve seçme önceliğini belirlemek üzere, noter huzurunda “Konut Alma Hakkı ve Seçme Önceliği Kurası” çekilecek.

Konut sayısından az başvuru olması durumunda ise başvuru sayısı kıstas alınarak “Konut Seçme Önceliği Kurası” çekilecek veya kura çekilmeyerek, başvuruda bulunanların konut satın alma hakkı ve seçme önceliğini belirlemede başvuru sırası esas alınacak.

Dar Gelirliye 2 Bin Konut

Adana-Karaisalı 2. Etap, Adapazarı-Korucuk 3. Etap, Adapazarı-Merkez, Afyon-Bolvadin, Amasya-Merzifon, Amasya-Merzifon, Amasya-Merzifon 2. Etap, Ankara-Kuzey Polatlı 1. Etap, Ankara-Mamak, Ankara-Polatlı 2. Etap, Aydın-Merkez, Bilecik-Merkez 2. Etap, Bitlis-Rahva 3. Etap, Bolu-Merkez Karaköy 2. Etap, Bursa-Karacabey, Erzincan-Üzümlü, Gaziantep-Islahiye, Gaziantep-Şahinbey Serinevler Perilikaya, Isparta-Atabey, İzmir-Tire, İzmir-Torbalı, Kayseri-Melikgazi 6. ve 7. Bölge, Kilis-Merkez, Konya-Akşehir Kozağaç, Konya-Selçuklu Yazır, Konya-Seydişehir, Manisa-Akhisar, Manisa-Merkez 3. Etap, Mersin-Silifke, Ordu-Merkez, Osmaniye-Yaveriye, Samsun-Bafra, Sivas-Suşehri, Tokat-Niksar Derebağ 3. Bölge, Uşak-Merkez 2. Etap, Yozgat-Sorgun 1. Etap’ta alt gelir grubu için konutları da satışa çıkaran TOKİ, 250 TL taksitle ev sahibi olma imkanı sunacak.

Başvuru Şartları

Alt gelir grubu projelerine başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin TC vatandaşı olması; projenin bulunduğu il /ilçe sınırları içerisinde ikamet ediyor olması veya projenin bulunduğu il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olması gerekiyor.

Şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimleri kategorisinde başvuracakların ise en az 5 yıldır ikamet ediyor olması veya il/ilçe nüfusuna kayıtlı olması şart koşuluyor. Toplu Konut İdaresi’nden konut satın almamış olması ve Toplu Konut İdaresi’nden konut kredisi kullanmamış olması, (şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimleri kategorisi hariç) kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkulün olmaması, (şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimleri kategorisi hariç) 30 yaş ve üzerinde olması gerekiyor.

Ancak eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda yaş şartı aranmıyor. Babası veya hem babası hem de annesi vefat etmiş yetim bayanlarda (bekar) yaş şartı 25 yaş ve üzeri olarak belirlendi. Ayrıca başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol gibi her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 2 bin TL olması gerekiyor. Bir hane halkı adına, yani kişinin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecek.

Kaynak: Sabah