Ticari Kredilerde Takipteki Alacaklar Yüzde 38 Arttı

29/05/2013

Son bir yılda kurumsal ve ticari kredilerde takipteki alacaklar yüzde 38 arttı. Bankalar, işletmelerin ödeyemediği 13 milyar liranın peşine düştü.

Son bir yılda kurumsal ve ticari kredilerde takipteki alacaklar yüzde 38 arttı. Bankalar, işletmelerin ödeyemediği 13 milyar liranın peşine düştü.

Bankaların yüksek faiz oranı politikası, ekonomideki yavaşlama gibi nedenler takipteki kredi miktarını yükseltti. Ödenemeyen toplam krediler son 3 yılın en yüksek rakamına çıkarak 26,1milyar liraya ulaştı. Takipteki kredilerin 13 milyar lirasını kurumsal ve ticari krediler oluşturdu. Bu tür krediler son bir yılda yüzde 38 arttı.

Miktarın bu kadar artmasında faizler düşerken bankaların verdikleri kredide yapılandırmaya yanaşmaması da etkili oldu. Büyümenin yavaşlamasıyla bozulan nakit akışı reel sektörde protestolu senetleri de zıplattı. Bir yıllık dönemde protestolu senet sayısı yüzde 11,3 artışla 350 bin 275’e, senet tutarı ise yüzde 32 artışla 2,4 milyar liraya çıktı.

Artış Devam Eder

Reel sektörün mevcut işini ayakta tutabilmek için kredi aldığını belirten Trakya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sadi Uzunoğlu, reel sektörde nakit akışının bozulduğunu söyledi. Reel kesimin büyümek ve istihdam yaratmak için kredi çekmediğine dikkat çeken Uzunoğlu şöyle konuştu: “Kredilerin büyümeyi itme gücü azaldı. Büyümenin yavaşlaması üretimi olumsuz etkiledi. Takipteki alacakların önümüzdeki süreçte bir miktar daha artabilir.”

Komşularla İlişkiler Dengeyi Bozdu


Ekonomist Uğur Civelek takipteki kredi miktarının artmasını ve iş dünyasının borcunu ödeyememesini komşularla bozulan ilişkiye bağladı. Civelek, şunları söyledi: “Suriye üzerinden Ortadoğu’ya ihracat yapan şirketlerin işleri ister istemez durdu. Bu da kredi geri ödemelerinin aksamasına yol açtı. Suriye’yle sınırın kaldırıldığı dönemde patlayan ticari potansiyel nedeniyle kredi alan şirketler işlerin bıçak gibi kesilmesiyle geri ödemeleri yapamadı.”

Kaynak: Bugün