Subprime krizi gelişen piyasalar için ciddi bir uyarı
Dar gelirlilere verilen yüksek faiz konut kredisi olarak adlandırılan subprime piyasasındaki krizin ABD'den başlayıp dünya borsalarına yayılması hızlı çıkış döneminin sonu olarak görülüyor.
ABD'de yatırım uzmanı ve AsiaTimes gazetesinin köşe yazarı olan Julian Delasantellis, Turkish Daily News'a yaptığı açıklamada piyasaların yeni kralının hırs değil korku olduğunu belirterek Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin çok dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Hükümetlerin onlarca yıldır ev sahibi olmayı teşvik eden bir görüntü çizdiğini belirten Delasantellis, "ABD'de ev fiyatları 2003-2006 döneminde hızla arttı. Bu dönemde pek çok kişi ödeme gücünü aşan krediler aldı. 2004-2006 dönemindeki faiz artırımları da şartları daha da zorlaştırdı" dedi.
Küresel ekonomik sistemin yaşadığı kayıpların bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Delasantellis, " Yatırımcılar sahip oldukları hisse senetlerinin değerinin kısa bir süre içinde yüzde 5-10 değer kaybettiğini görürse, tüketim harcamalarını da benzer oranda azaltır. Bu zincirleme bir ekonomik daralma hareketi başlatır." diye konuştu. Önde gelen gazetelerin bazı köşe yazarları krizin reel sektöre atlayabileceği uyarısında bulunduğuna dikkat çeken Delasantellis bu fikre katılmıyor. Reel sektör ve finans sekötrü ayrımı yapmanın analiz için geçerli olabileceğini ancak iki sektör arasındaki bağlantının öneminin gözardı edilmemesi gerektiğini düşünüyor.
Finans piyasalarını destekleyebilmek için küresel likiditeye bağımlı olan Türkiye gibi gelişen ülkelerin küresel bozulmadan etkilenip etkilenmeyecekleri sorusuna "Evet çok fazla etkilenebilirler" cevabını veren Delasantellis "Eğer kriz devam ederse büyük merkez bankaları faiz oranlarını indirme konusunda büyük baskı altında kalacaktır.Bu bankaların baskıya direnmeyi deneyeceklerini bile sanmıyorum" dedi.
Kaynak: Referans Gazetesi