Sorunlu Krediler Son Bir Yılda Yüzde 54 Arttı
Merkez Bankasının faiz indirimi ve kamu bankalarının piyasaya düşük faizli kredi sunması piyasalarda canlanma hedeflenirken sorunlu kredi oranları son bir senede %54 artış kaydetti.
Ekonominin çarkların dönmesi ve istihdamın artması için faizlerin düşmesi gerektiği bakışı ile Merkez Bankası son üç para politikası toplantısında toplamda 1000 puan indirim uyguladı. Ardından piyasaya özellikle kamu bankaları üzerinden düşük maliyet ile kredi verilmesi sağlandı.
Taşıtta ve konut kredisinde faiz oranlarının düşmesi ile her iki sektörde de satışlarda ciddi artış yaşandı. Fakat diğer yandan batık kredilerin miktarı arttı.. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, sorunlu kredi miktarı son bir yılda %54 artışla 86 milyar TL’den 132 milyar TL’ye çıktı.
Maliyetler Düştü Takipteki Krediler Arttı
Merkez Bankası son üç ayda politika faizini 10 puan düşürerek %24 seviyesinden %14’e çekti. Ancak bankaların kullandırdığı ticari kredilerin ortalama faiz seviyesi, Temmuz ayındaki %27’ler seviyesinden, Ekim ayında ortalama %18 seviyesine kadar gerileyebildi.
Faizlerde yaşanan geri çekilmeye rağmen, kredi iştahı da henüz istenen düzeyde artmış değil. BDDK verilerine göre Eylül ayında krediler geçen yılın aynı ayına göre %2,1 oranında azalırken, KOBİ’lere kullandırılan krediler de geçen yılın aynı ayına göre %8,5 oranında düştü.
Aynı dönemde, takipteki kredilerin oranı ise ciddi bir artış gösterdi. Takipteki alacaklar rasyosu geçen yıl eylülde %3,2 seviyesindeyken, bu yıl %5 seviyelerine kadar yükseldi. Takipteki KOBİ kredilerinin oranı ise %5,5’ten %9,2’ye yükselerek neredeyse iki kat arttı.