Sekiz Aydır Süren Konut Kredisi Faizlerindeki Düşüş Devam Edecek mi?

17/02/2020

Kredi faiz oranları 2019’un ikinci yarısından beri hızla düşmeye devam ediyor. Konut kredisi faizlerinde sekiz aydır süren indirimler devam edecek mi?

2018’de dolar kuruna bağlı olarak hızla yükselen konut kredisi faizleri yaklaşık bir sene rekor seviyelerde seyrettikten sonra ekonomik dengelenme ile düşmeye başladı. 2019’un ikinci yarısından sonra enflasyonda yaşanan düşüş ve para politikası faizlerindeki kararlı indirimler sonrasında konut kredisi faizleri sert düşüşler gösterdi.

Yaklaşık sekiz aydır aralıksız devam kredi faiz indirimleri sonrasında bankaların tabela konut kredisi faiz ortalamaları %1.27’ ye kadar geriledi. En uygun konut kredisi faiz oranı kamu bankalarının ortak kampanyasında sıfır konutlar için %0.79’a indi. İkinci el konut taleplerinde ise en düşük faiz %0.89 olarak uygulanıyor.

Konut kredisi faizleri için en belirleyen etkenlerden biri bu hafta açıklanacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 19 Şubat Çarşamba günü Para Politikası Kurulu Toplantısı gerçekleşecek. Toplantıdan çıkacak politika faizleri bankaların kredi faiz oranları üzerinde doğrudan belirleyici bir etki izliyor. Merkez Bankası Temmuz 2019’dan itibaren tüm toplantıların faiz indirimlerine kararlı şekilde devam etti.

Şubat ayında da Merkez Bankası’nın faiz indirimine devam etmesi beklenirken uluslararası piyasalardaki baskı ile yükselişte olan kurların ve beklentinin üzerinde seyreden enflasyonun Merkez Bankası’nın elini sıkıştırdığı ve indirimin düşük seviyelerde yapılması öngörülüyor.

En Uygun Konut Kredisi Hesaplama

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre 17 Şubat ile başlayan haftada bankaların konut kredisi maliyetleri şu şekilde oluyor.

Ziraat Bankası, HalkBank, VakıfBank ve Ziraat Katılım Bankası’nın uyguladığı ortak kampanya kapsamında sıfır konut için 300.000 TL’lik 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık taksitleri 3.900 TL oluyor. Kredinin toplam geri ödemesi de 465.000 TL’ ye denk geliyor.

Bankalardan 300.000 TL tutarda ikinci el konut için konut kredisi hesaplama yapıldığında 10 yıl vadeli kredinin en düşük aylık taksitleri yaklaşık 4.100 TL oluyor. Kredinin toplam geri ödemesi ise 490.000 TL’ ye karşılık geliyor.

Kaynak: KrediPazari