Konut İndiriminde Son Günler!

26/06/2018

İnşaat firmalarının indirim yapmış olduğu %20 indirim ve %5 peşinat kampanyası 30 Haziran'da bitiyor. Bankalar konut kredisi faiz oranlarını %0.98’den %1.20’nin üzerine çekmeye hazırlanıyor.

İnşaat firmalarının indirim yapmış olduğu %20 indirim ve %5 peşinat kampanyası 30 Haziran'da bitiyor. Bankalar konut kredisi faiz oranlarını %0.98’den %1.20’nin üzerine çekmeye hazırlanıyor.

Hükümet, konut satışlarında KDV’yi %18’den %8’e, alıcı ve satıcının ayrı ayrı ödediği tapu harcını da %2’den %1.5’e çekmişti. Bunun üzerine Ziraat, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, TEB ve Şekerbank konutta faizi %1’lik psikolojik sınırın altına çekmişti. Ev hayali kuranlara bir destek de inşaatçılardan gelmişti.

Fırsatı Kaçırmayın

Firmalar, stoklarındaki konutları 15 Mayıs’tan itibaren indirimli olarak satışa sunmuşlardı. Ancak bu indirimlerde sona yaklaşıldı. 45 inşaat firmasının 150’den fazla konut projesinde %20 indirim ve %5 peşinat 30 Haziran’da sona eriyor. Bankaların da yaklaşık 1.5 aydır sürdürdüğü %0.98 faizli konut kampanyasının da ay sonundan itibaren bitmesi bekleniyor.

Faiz Artışları Başladı

Güncellenecek yeni oranlarla konut kredisi faizlerinin yeniden %1.20’nin üzerine çıkması öngörülüyor. Çünkü son dönemde değişen piyasa koşulları ve mevduat faizlerinin %18.5’e kadar tırmanması %0.98 faizi sürdürülebilir kılmıyor. Hatta bazı bankaların şimdiden konut kredisi faizlerini revize ettiği ve %1.27’ye taşımaya başladığı görülüyor.

Bir Ayda 4.1 Milyon

Bankaların indirim kampanyasına vatandaşların da yoğun ilgiyle karşılık verdiği belirlendi. Merkez Bankası’nın 14 Haziran tarihli verilerine göre, ev kredisi faizinin %0.98’e düşürüldüğü 10 Mayıs’tan itibaren mevduat bankaları 4 milyar liralık kredi kullandırdı. Katılım bankalarının fonlaması ise 100 milyon liraya yaklaşarak 98.5 milyon liraya ulaştığı belirlendi.

Bankaların sunmuş olduğu konut kredisi faiz oranlarını ve vade sürelerini ayrıntılı olarak görüp karşılaştırma yapmak için konut kredisi hesaplama yapılabilir.

Kaynak: kredidünyası