Satamıyorsanız takas yapın!
Kriz döneminde tıkanan konut satışları şu yöntemle arttırılmaya çalışılıyor. Emlakta takas sistemiyle konut, arsa ve işyerleri değiş tokuş yapılıyor
Ekonomik krizde insanların nakitte kalmak istemesi, bankaların kredi faizlerinin yüksek olması ve kolay kredi vermemesi gayrimenkul satışlarını olumsuz etkiledi.
İzmir'de emekli öğretmen Gürbüz Yörük de, patentli Takas Arama Merkezi'ni kurarak nakitte kalmak isteyenlerin konut, arsa ve işyerlerini değiş tokuş yaptırma imkanı sağlıyor.
İzmir'de öğretmenlikten emekli olduktan sonra Fan Emlak'ı kuran Gürbüz Yörük, 2008'in özellikle ikinci yarısında etkisini artıran ekonomik krizde insanların nakitte kalmak isteyerek, gayrimenkul satışlarının olumsuz etkilenmesi üzerine, ‘Satamadığınız için alamıyorsanız takas düşünün’ sloganıyla Takas Arama Merkezi'ni 2 ay önce hayata geçirdi. Yörük, merkez için patent de aldı.
583 konut takas için bekliyor
Ekonomik kriz nedeniyle insanların ilk olarak otomobil ve gayrimenkul alımlarına ara verdiklerine dikkat çeken Yörük, “Çünkü bunlar lüks olarak görülüyor. İnsanlar gıda, sağlık ve eğitim harcamalarından vazgeçemiyor. İnsanlar bu dönemde nakitte kalmak istiyor. Kredi faizlerinin de yüksek olması ve kolay kredi alamamaları da bu dönemde yaşanan sıkıntılar.
Takas Merkezi'nin çıkmasının nedeni ekonomik kriz. Bana gelen müşterilere 'Satmakta zorlanabiliriz. Ancak takas düşünürseniz belki eşleştirme olabilir' dediğimizde yüzde 90'ı 'evet' dedi. Şu anda takas listemizde 583 konut, 120 işyeri, 110 arsa takas edilmeyi bekliyor” diye konuştu.
Yörük, takas listesine girmenin ve çıkmanın bir ücreti olmadığını kaydetti. Türkiye genelindeki tüm talepleri değerlendirdiklerini kaydeden Yörük, “Antalya'daki evini verip Isparta'dan ev isteyenler var. Özellikle İstanbul'dan İzmir'e gelmek isteyen çok var. Emekli olanlar İzmir'e gelmek istiyor” dedi.
Ekspertizin verdiği fiyat geçerli
Gürbüz Yörük, tarafların anlaşmasıyla ekspertizin fiyat belirlediğini kaydetti. Yörük, “En büyük sorunlardan birisi emlağın değerinin kişiye göre değişmesi. Herkesin gayrimenkulü kıymetli. Biz de şart koştuk. Eğer anlaşma aşamasına gelinirse her iki tarafın onayını alarak bir ekspertize değerlendirilir. Bağımsız bir ekspertizin verdiği fiyat kabul edilir” dedi.
Takas listesindeki bir gayrimenkulün aynı zamanda bir emlak ofisinde satışta olmasının da söz konusu olabileceğini vurgulayan Yörük, gayrimenkulün bir emlak ofisindeki satış fiyatı ne ise takas listesine girdiği taktirde bu fiyattan daha yüksek olamayacağı şartını da protokole koyduklarını anlattı. Takasa girenlerin yüzde 80'inin biraz nakit istediğine de dikkat çeken Yörük, “Örneğin 150 bin TL'lik bir yer için 100 bin TL'lik bir yer isteyip, 50 bin TL'sini nakit isteyebiliyor. Borçlarını kapatmak, ticari faaliyetlerini sürdürmek isteyenlerin de başvurdukları yöntemlerden biri” dedi.
Listenin yarısında yazlıklar var
Takas listesinin yüzde 50'sinin yazlıklardan oluştuğuna dikkat çeken Yörük, “Ellerindeki yazlıkları çıkarıp, genelde ilk olarak şehir içinde ev, ardından işyeri istiyorlar. Yazlık, ölü yatırım. Orada duruyor. Önce satılığa çıkarılanlar yazlıklar. Artık herkes ikinci konut alacak kadar zengin olmadığını anlamaya başladı galiba” dedi. Bazı müşterilerin de kiracılı konut istediğine değinen Yörük, “Yatırım için alan da var. Gelire ihtiyacı olduğu için kiracılı istiyor. Kiracılı daha cazip geliyor. İşyeri isteyenler arasında hemen kiraya verebileceği bir yer isteyen de var. Krizde nakit sıkıntısı çekildiği için hemen getirisi olan bir gayrimenkul tercih ediliyor” diye konuştu.
Tekne veren bile var
Yörük, takas listesine şu anda sadece konut, arsa ve işyeri aldıklarını belirterek, otomobil, tekne sahiplerinin de listeye girmek istediğine dikkat çekti. Yörük, “Tekne verip, işyeri isteyen bile var” dedi. Otomobilin fiyatlarının sürekli değişkenlik göstermesi nedeniyle bunu henüz listeye alamadıklarını ifade eden Yörük, devremülk ve bitmemiş kooperatif hisselerinin takas listesine girmesine ilişkin çalışmalarının da devam ettiğini sözlerine ekledi.
Arzu Çetik / İzmir (DHA)
Kaynak: Milliyet