REAG, 2 milyon euro ciro hayali ile birlikte Türkiye'den çıktı
Türkiye pazarına 2008 yılında adım atan dünyanın en büyük yatırım ve gayrimenkul değerleme şirketleri arasında yer alan Real Estate Advisory Group (REAG) geldiği hızla Türkiye'den çıktı.
8 Temmuz itibariyle çalışanların işine son veren şirketin Türkiye'den çıkma kararının ardında ise Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) alınması gerken ekspertiz lisansını almaması ve rekabetin etkin olduğu belirtiliyor. Beş gün içinde bu kararı alan şirket, Türkiye ile birlikte Çek Cumhuriyeti, Lüksemburg ve Fransa'dan da çıktı.
Geçen yıl düzenlediği basın toplantısında Türkiye'yi yatırım yapılacak ülkeler listesinde en üst sıralara koyduklarını açıklayan REAG Avrupa CEO'su Leo Civelli, müşteri portföylerinde 800 firmanın bulunduğunu, yakın zamanda bir müşterilerinin Türkiye'de 200 milyon dolarlık yatırıma imza atacağını söylemişti.
Civelli, Türkiye pazarının gelişmekte ve güvenilir bir yapıya sahip olduğunu anlatmış, "Türkiye ekonomisinin bu krizden daha hızlı ve güçlü bir şekilde çıkacağına inanıyoruz. Bu nedenle yatırımlarımızı artırıyoruz. Şu an dünyada hissedilen kriz Türkiye ekonomisini de derinden etkiliyor. Bu yaşananlar gayet doğal bir sonuç. Bu nedenle bizi korkutmaz. Kriz ortamında 2009 yılını 2 milyon euro gelirle kapatmayı hedefliyoruz" demişti.
SPK lisansına tosladı
REAG, Türkiye'ye geldiğinde dev bir yabancı şirket olmanın avantajını kullanmak istemişti. Ancak Türkiye'de ekspertiz işinde SPK lisansı alma ve yabancı şirketlerin ortaklık yapısının yüzde 51'inin Türk olması zorunluluğu REAG'in bir türlü aklına yatmadı. Yerli ortak almak istemeyen şirket, bankalar ve finans kurumlarının "SPK lisansı olmayanlarla çalışmayız" kuralına tosladı.
Sadece Yapı Kredi Bankası, İtalyan ortak vasıtasıyla lisans konusunu göz ardı ederek bankanın ekspertiz listesine dahil oldu ve REAG, bankanın ikinci büyük değerleme ekspertiz sağlayıcısı oldu. Ancak piyasadaki diğer şirketlerin buna tepki göstermesi üzerine İtalyanlar çözüm ortaklığı yoluna gittiler ve işi kendileri yapıp imzayı Joint Venture (ortak girişim) anlaşması yapılan lisanslı şirketlere attırdılar. Şirket, bu anlaşma sadece Yapı Kredi'yi kapsadığı için az gelen işlerden dolayı zarar etmeye devam etti ve sonunda anlaşması olan şirketlerle sözleşmesini feshetti.
Avrupa'daki bazı ülkelerde de durum çok parlak olmayınca, Amerikalılar beş gün içinde tüm yönetim kurulunu toplayıp bazı ülkelerden çıkma kararı aldı.
Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Lüksemburg ve Fransa'da bazı işlerini bitiren REAG'ın Avrupa'da son cirosu 40 milyon euro. Müşterileri arasında BNL, UniCredit, SaoPaola gibi bankalar bulunuyor. Ancak 40 milyon euroluk ciroya karşılık çok sayıda banka borcu mevcut.