Politika Faizlerindeki İndirim Sonrası Konut Kredilerinde Son Durum

13/09/2019

Merkez Bankası Eylül ayı Para Politikası Toplantısında haftalık repo faizlerini 325 puan daha indirdi. Politika faizlerindeki indirim sonrası konut kredisi faizleri ne kadar oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Temmuz ayına politika faizlerinde uyguladığı 424 puanlık indirimin ardından Eylül ayında 325 puanlık bir indirim daha gerçekleştirdi. Güncel olarak haftalık repo faiz oranları %16.5’e indi.

Merkez Bankası’nın faiz kararı beklentiye paralel gerçekleşti. Faiz indirimi piyasalar ve uzmanlarca olumlu karşılandı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) da faiz indirimlerine gittiği dönemde faizlerdeki gevşeme risk oluşturmadı. İndirimin ardından dolar kuru %1.5’lik düşüşle 5.66’ya, Euro ise ECB’nin de politika faiz indiriminin etkisi ile 6.22’ye geriledi.

TCMB’nin Temmuz ayında uyguladığı faiz indiriminin ardından konut kredisi faiz oranları ortalaması 28 puan düşüş gösterdi. Faiz indirimi sonrasında ilk tepki Ziraat Bankası öncülüğünde kamu bankalarından geldi. Kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını %1’in altına düşerken özel bankalarda ise konut kredisi faizleri kademeli olarak %1.2’ye geriledi.

Merkez Bankası’nın politika faizlerinde son bir senede arka arkaya ikinci kez indirime gitmesi bankaların kredi maliyetlerini ciddi şekilde düşürdü. Kredi riski ve maliyetleri düşen bankalar kredi faiz oranlarını ve kredi kullandırım koşullarını kolaylaştırmaya devam ediyor. Repo faizlerinde yaşanan indirimin de ilerleyen günlerde konut kredisi faizlerine olumlu yansıması belleniyor.

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre Merkez Bankası’nın Eylül toplantısındaki faiz indirim sonrasında bankaların güncel konut kredisi faiz oranları şu şekilde;

Ziraat Bankası Konut Kredisi

Ziraat Bankası konut ürün paketi dahilinde 15 yıl vadeye kadar %0.99 faiz oranı sunuyor.

HalkBank Konut Kredisi

HalkBank kampanyalı hesaplı evim konut kredisi dahilinde 500.000 TL ve 15 yıl akadar vade için %0.99, canım evim konut kredisi ürünü kapsamında ise 15 yıl vadeye için %1.39 faiz oranı sunuyor.

VakıfBank Konut Kredisi

VakıfBank kampanyalı sarı panjur konut kredisi için 500.000 TL limit ve 15 yıl vadeye dek %0.99 faiz oranı sunarken standart konut kredisi kapsamında %1.49 faiz oranı ile kredi sağlıyor.

TEB Konut Kredisi

TEB kampanyalı konut kredisi ürünleri için faiz oranlarını tüm vadelerde 10 yıla kadar %1.2’e düşürdü. Banka tabela konut kredisi faizleri ise halen %2.58 seviyelerinde.

İş Bankası Konut Kredisi

İş Bankası kampanyalı konut kredisi için %1.29 faiz oranı sunuyor. Bankanın tabela konut kredisi faizleri ise %1.75 düzeyinde.

Kuveyt Türk Konut Finansmanı

Kuveyt Türk Katılım Bankası 10 yıla dek tüm vadelerde %1.27 kar payı oranı ile konut finansmanı kullandırmaya başladı.

Yapı Kredi Bankası Konut Kredisi

Yapı Kredi Bankası faiz indirimi sonrasında 10 yıla dek tüm vadelerde %1.29 faiz oranı sunuyor.

İNG Konut Kredisi

İNG faiz indirimi sonrasından kampanyalı sigortalı kredi ürünü için 2 yıl vadeye kadar %1.39, 3 ile 10 yıl vade arasında ise %1.29 faiz oranı ile kredi kullandırıyor.

ICBC Konut Kredisi

ICBC Bank kampanyalı konut kredisi için %1.37, tabela faizleri kapsamında ise %2.4 faiz oranı sunuyor.

Akbank Konut Kredisi

Akbank 4 yıl vadeye kadar %1.39, 10 yıl vadeye kadar ise %1.35 faiz oranı ile kredi kullandırmaya başladı.

Garanti BBVA Konut Kredisi

Garanti BBVA 1 yıl vadeye kadar %1.45, 2 yıl vadeye dek %1.37 ve 3 ile 10 yıl vade arasında %1.36 faiz oranı sunuyor.

QNB Finansbank Konut Kredisi

QNB Finansbank faiz indirimi sonrasında 10 yıl vadeye dek %1.36 faiz oranı ile kredi kullandırıyor.

Türkiye Finans Konut Finansmanı

Türkiye Finans Katılım Bankası 10 yıl vadeye dek %1.37 kar payı oranı ile konut finansmanı kullandırıyor.

Şekerbank Konut Kredisi

Şekerbank indirim sonrasında 2 yıl vadeye kadar %1.59, 5 yıl vadeye kadar %1.74 ve 10 yıl vadeye kadar %1.89 olarak uygulamaya başladı.

Anadolubank Konut Kredisi

Anadolubank konut kredisi faiz oranları dahilinde 5 yıl vadeye kadar %1.85, 10 yıl vadeye kadar %1.94 faiz oranı sunuyor.

HSBC Konut Kredisi

HSBC Bank 10 yıl vadeye kadar %1.99 faizli konut kredisi kullandırıyor.

DenizBank Konut Kredisi

DenizBank kampanyalı konut kredisi için %2.05 faiz oranı ile kredi sunuyor. Banka tabela konut kredisi faizleri kapsamında ise %2.75 faiz oranı sunuyor.

Kaynak: KrediPazarı