Özen: Kredide sicile değil şimdiki duruma bakarız
Ocak ayında yasalaşan ‘sicil affı’na karşı bankaların yaklaşımı farklı oluyor. Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ‘Müşterilere bir şans vermek lazım. Biz sicilden ziyade şu andaki durumuna bakarız’ dedi.
Ocak ayında Meclis’ten geçen ‘Sicil affı’ olarak bilinen ve karşılıksız çek, protestolu senetler ile kredi ve kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtların yeni kredi taleplerinde dikkate alınmamasını düzenleyen yasa ile ilgili olarak Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, müşterinin şimdiki durumunun çok daha önemli olduğunu söyledi. Özen ‘Müşterilere bir şans vermek bizim de hoşumuza giden bir şey, ama eldeki birtakım verileri de tamamıyla göz ardı edemeyiz. Biz, sicilden ziyade müşterinin şu andaki mevcut durumuna bakarız. Mevcut durumu bizim açımızdan ehven ise, zaten yeterli koşulları gösteriyorsa bizim açımızdan birproblem yok’ dedi.
FAİZLER DÜŞER
Ocak ayının son haftasında Meclis’ten geçen sicil affı yasasıyla birlikte, ferdî kredilerde 499 bin, kredi kartlarında 1 milyon 919 bin, karşılıksız çeklerde 5 milyon 907 bin, protestolu senetlerden de 3 milyon 865 bin adet kayıtlardan silinecek. Ayrıca reel sektör ile finans sektörü arasında kredi mekanizmasına da değinen Özen, şu anda verilen ve kapanan çok kredi olduğunu, ancak ülkede kredi olan talebin düştüğünü vurguladı.
Özen, ‘Son zamanlarda, açıkçası bireysel kredilerde ve mortgage kredilerinde bir canlanma görüyoruz. Ancak, uzun vadeli proje kredilerine ne talep var ne de bankacılık sektörü olarak bunları vermemiz doğru, belki de’ dedi. Özen, önümüzdeki günlerde yavaş yavaş kredi faizlerinin düşeceğini de kaydetti. REUTERS
Stopaj vadeye göre farklı olsun
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen
ÖZEN, bankacılık sektöründe vade uyumsuzluğunun giderilmesi için hem stopajın hem de munzam karşılığın vadeye göre farklılaştırılmasından yana olduğunu söyledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin geçtiğimiz günlerde yaptığı öneride, bankacılık sisteminde pasifin vadesi uzamadan, reel sektörün istenen ölçüde desteklenemeyeceğini belirterek, mevduatın vadesinin uzaması için de stopaj teşviki ve munzam karşılıklarda indirim önermişti. Özen ‘Hem stopajın hem munzam karşılığın vadeye göre farklılaştırılmasının taraftarıyım. Bunu denememiz lazım. Geçmişte bunu denedik çok başarılı olmadık. Bir kere daha denemekte ben sakınca görmüyorum. Türkiye’de ‘bunlar yapıldı’ diye mevduatın vadesinin çok çok uzamasını da kimse de beklemesin’ dedi.
Kaynak: Star