Ödenmeyen Krediler Bankaları Gayrimenkul Zengini Yaptı

05/12/2011

Bankalar kredi borcu karşılında aldıkları gayrimenkullere, internet siteleri ve şubeleri üzerinden müşteri arıyor.

Araştırmaya Göre Yaşanan Ekonomik Sıkıntı ve Gelirden Fazla Kullanılan Kredi Borçları Ödenmeyince İpotekli Gayrimenkuller Bankaların Eline Geçti

Sadece İş Bankası’nın satışa sunduğu gayrimenkullerin muhammen bedeli yaklaşık 270 milyon lirayı, Halk Bankası’nın satışa sunduğu gayrimenkullerin muhammen bedeli de 248 milyon lirayı geçti.

Geri dönmeyen kredilere haciz yoluyla el koydukları gayrimenkuller nedeniyle emlakçı gibi olan bankalar, gayrimenkul satışları için “emlak servisi” bile oluşturdu.

Cazip fiyatlarla konut, arsa satın almak isteyen vatandaşlar ile fabrika ya da işyeri satın almak isteyen işadamları bankalara da uğramaya başladı.

Satılık Sinema Halı Saha Bile Var

Bankalarda bulunan gayrimenkullerin arasında müstakil ev, ahşap ev, kerpiç ev, villa, konak, apartman dairesi, apartman, otel, pansiyon, fabrika, imalathane, atölye, cam sera, akaryakıt istasyonu, otel, lokanta, depo, garaj, dükkan, ofis, işhanı, arsa tarla, sera, çiftlik, bağ, elma, zeytinlik, meyve, fındık, incir, narenciye bahçesi gibi yüzlerce gayrimenkul bulunuyor.

Hatta Vakıfbank’ın elinde satılık tavuk çiftliği, cafe bar, sinema, hiper market, Türk Ekonomi Bankası’nın elinde satılık çırçır ve sabun fabrikası, İş Bankası’nın elinde halı saha bile bunuyor.

abGayrimenkul satan her bankanın internet sitesinde bir de “satılık gayrimenkuller” bölümü bulunuyor. Bankalar gayrimenkullerini kısa sürede elden çıkarmak için cazip fiyatlarla satışa sunuyor. Örneğin 200 lira ile 20 milyon lira arasında arsa bulunabiliyor.

İş Bankası Fabrika Zengini

İş Bankası’nın satılık portföyünde bulunan gayrimenkuller Adana Seyhan’daki 42 milyon dolar değerindeki fabrika ile 20 milyon dolar değerindeki ticari ve konut imarlı arsa en değerli satılıklar arasında yer alıyor.

İş Bankası elinde Adana’da bulunan 12 milyon lira, Bursa Osmangazi’de 3 milyon 750 bin lira, Elazığ’daki 2 milyon 600 bin lira değerindeki ekmek fabrikası, Samsun’daki 1 milyon 500 bin lira, Karaman’daki 1 milyon 650 bin lira, Kilis’teki 700 bin liradan satışa çıkarttığı fabrikalarla adeta fabrika zengini.

Hangi Bankanın Elinde Ne Var?

Halk Bankası 197 arsa, 36 fabrika, 286 işyeri, 41 bina, 806 mesken, 610 tarla, 280 diğer olmak üzere toplam 2 bin 256 gayrimenkulü satışa çıkarmış durumda. Öte yandan Ziraat Bankası’nın 219, Vakıfbank’ın 460, Türk Ekonomi Bankası’nın 476, Garanti Bankası’nın 313, İş Bankası’nın bin 458, Yapı Kredi Bankası’nın 260, Denizbank’ın 293, Fibabanka’nın 10, Finansbank’ın 515, HSBC’nin 114, Albaraka Türk’ün ise 176 adet satılık gayrimenkulü bulunuyor.

TMSF’nin Gayrimenkulleri

Bu arada Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu de 19 Aralık 2011 tarihinde gayrimenkul ihalesi yapacak. Fon, mülkiyetinin tamamı kendisine ait olan gayrimenkuller ile mülkiyeti Fon’un iştirak şirketi olan Rct Varlık Yönetim AŞ’ye ait olan gayrimenkulleri satacak.

Bu çerçevede, Bursa Mudanya’da her biri 40 bin lira değerinde olan 2 villa, Kocaeli Gebze’de daireler, Gaziantep Şahinbey’de gayrimenkuller, Eston Reşitpaşa’da daireler, Beşiktaş Gayrettepe’de bina, Sarıyer Güller Vadisinde, Kütahya ve Uşak’da gayrimenkuller, Muğla Bodrum Salih adasındaki arsalar, Muğla Marmaris’de arsalar satılacak.

TMSF muhammen bedeli 320 milyon lira olan, Kümaş Kütahya Manyezit İşletmeleri AŞ, Korunt Madencilik İnşaat Hazır Beton Nak. San. ve Tic. AŞ, Kümaş Sanayi Ürünleri ve İnş. Paz. ve Tic. AŞ, Bommag Manyezit Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. de 21 Aralık 2011 tarihinde pazarlık usulü ile satacak.

Fon, “Denizli Alışveriş Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü”nü de, kapalı zarf ve açık artırma usullerinin birlikte uygulanması suretiyle cebri icra yoluyla haciz, rehin gibi yasal takyidatlardan ari olarak ihale şartnamesinde belirtilen kayıt ve şartlarla satışa çıkardı. Muhammen bedeli 40 milyon lira olarak belirlenen söz konusu gayrimenkulün ihalesi de 2 Aralık 2011 tarihinde yapılacak.

Kaynak: Milliyet