Bank Asya Müşterilerinin Yüzde 25’i Muhafazakar
Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik , müşterilerinin sadece yüzde 25’inin ‘muhafazakar’ diye nitelendirilen kesimden olduğunu söyledi.
Çelik,' Müşterilerimizin %25'i muhafazakar, %75'nin faizli ve faizsiz bankacılık gibi bir kaygısı yok
2 milyonun üzerinde müşteriye ulaştıklarını belirten Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik , müşterilerinin sadece yüzde 25’inin ‘muhafazakar’ diye nitelendirilen kesimden olduğunu söyledi. Çelik, “Müşterilerimizin yüzde 25’i muhafazakar, yüzde 75’inin faizli veya faizsiz bankacılık gibi bir kaygısı yok. Herkes çatır çatır pazarlığını yapıyor ve uygun hizmeti arıyor” dedi.
En genç katılım bankası olduklarını ve 2 milyonun üzerinde müşteriye ulaştıklarını belirten Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, müşterilerinin sadece yüzde 25’inin ‘muhafazakar’ diye nitelendirilen kesimden olduğunu söyledi. “Müşterilerimizin yüzde 75’inin faizli veya faizsiz bankacılık gibi bir kaygısı yok. Biz herkesle çalışıyoruz. Katılım bankacılığı denilince sadece muhafazakarların işlem yaptığı bankalar anlaşılmasın, çünkü artık hizmet kalitesi, komisyon oranları ve sağlanan diğer avantajlar daha ön planda. Herkes çatır çatır pazarlığını yapıyor ve uygun hizmeti arıyor. Muhafazakar işadamları da her bankayla çalışıyor” dedi. Önümüzdeki dönemde KOBİ ve konut kredisinde büyümeyi istediklerini kaydeden Abdullah Çelik, “Konut kredilerinde bu yılın ilk çeyreğinde sektör yüzde 6 civarında büyürken biz, yüzde 7.2 büyüdük. KOBİ kredilerinde ise sektörde yüzde 4’lük artış sağlanırken biz yüzde 22 büyüdük. Sukuk tahvili (kira sertifikası) ile ilgili yasal düzenlemenin tamamlanması bizim için çok önemli bir gelişme. Çünkü şu an itibarıyla biz sadece kredi işi yapabiliyoruz. Sukuk’la birlikte porföyümüzü genişletebileceğiz” diye konuştu.
Yüzde 20 Büyüme Öngörülüyor
Bank Asya’nın aktif büyüklüğünde 12’inci sırada olduğunu kaydeden Abdullah Çelik, 2012 ilk çeyreğini şöyle değerlendirdi: “Bu yılın ilk çeyreğinde aktif toplamada sektör ortalaması yüzde 1, katılım bankaları ortalaması yüzde 1.6 iken, Bank Asya olarak biz yüzde 6.1 büyüdük. Ocak-şubat aylarında kredi büyümesinin zayıf olacağını öngörerek, aktif toplamaya odaklandık. Her şey belirlediğiniz stratejiye bağlı. Biz aktif toplamaya odaklandık ve başardık. Belli bir miktarın üzerindeki paranın peşini aylarca bırakmayan arkadaşlarımız var. Bu yıl için yüzde 20 kredi ve mevduat büyümesi öngörmüştük. Böyle giderse yıl sonunda yüzde 20’yi de geçebiliriz.”
Katılım bankalarının son 5 yılda bankacılık sektöründen daha hızlı büyüdüğünü belirten Çelik, “Sektörün büyüme hızının iki katı büyüyen katılım bankalarının sektör içindeki payı yüzde 2.1 iken, 2011 sonunda bu pay yüzde 4.6’ya çıktı. Bunda 4 katılım bankasının 3’ünün yabancı sermayeli oluşu ve Türkiye’ye güvenlerinin artmasının payı büyük. Çünkü tüm katılım bankaları son dönemde hızla şubeleşti. Hızlı büyümede şubeleşmenin etkisi büyük” dedi. Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Eğriboyun ise yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin her geçen gün arttığını ve yabancıların Türkiye’ye çok iyi baktığını söyledi. New York ve Londra’da çeşitli bankalarda yöneticilik yapan ve 10 ay önce Bank Asya kadrolarına katılan Eğriboyun, Türkiye’nin bütçe disiplini anlamında yaptıklarının takdir topladığını ve Avrupa’da uzun süre devam etmesi beklenen sıkıntıların Türkiye’ye olan ilgiyi canlı tutacağını belirtti.
4 ton Altın Toplayacak
Son dönemde bankaların gündeme aldığı ‘altın bankacılığı’ konusunu da değerlendiren Abdullah Çelik, altın bankacılığı işlemlerine başladıkları 19 Mart’tan bu yana 700 kilogram altın topladıklarını belirtti. Yakında tüm şubelerden altın işlemlerinin yapılacağını vurgulayan Çelik, şöyle konuştu: “2012 yılında 4 ton altın toplama hedefimiz var. Bu da parasal olarak yaklaşık 360 milyon TL yapıyor. Bizim aracılığımızla yapılan işlemler daha kârlı. Altın satışlarında müşterilerimizin kaybı yüzde 1’in altında, kuyumcularda yapılırsa bu kayıp yüzde 7’lere kadar ulaşabiliyor. Eylül ayından itibaren isteyen müşterilere fiziki altın satışı da yapmaya başlayacağız. Bu arada sadece yastık altındaki değil, toprak altındaki altınlar da şubelerimize geliyor. Bir müşterimiz tarihi altın paraları şubemize getirerek hesap açtırmak istedi.”
Hindistan’da Temsilcilik Açan İlk Katılım Bankası Olacağız
Abdullah Çelik, dünyanın en büyük ve en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer alan Hindistan’da temsilcilik açmak için son aşamaya geldiklerini belirterek, “Hindistan’a temsilcilik açan ilk katılım bankası biz olacağız. İzin alma süreci 2 yıl sürdü. Şu anda ofis kiralama aşamasındayız. Gerekli izinler alındı, şimdilik sadece temsilcilik olarak faaliyet yürüteceğiz” dedi. Hindistan’da yasal altyapının katılım bankacılığı yapmaya şu an için uygun olmadığını ifade eden Çelik, “Ancak tüm dünyada İslami bankacılık olarak da anılan katılım bankacılığı hızla büyüyor. Hindistan’da da yakında bu alanda adımlar atılacağına inanıyoruz. Hündistan çok büyük bir müslüman nüfusa sahip. Şimdilik Türkiye ve Hindistan arasındaki ticari faaliyetleri takip etmek istiyoruz. Bu yolla yeni müşteriler bulmayı umuyoruz. Uzun vadede bu pazarın çok büyüyeceği öngörülüyor. Bizim de hedefimiz pazara en erken girenlerden biri olarak bundan pay almak” diye konuştu.
Afrika’daki faaliyetlerine de önem verdiklerini anlatan Çelik, şöyle devam etti: “Afrika heyecan verici bir pazar. Senegal, Nijer, Gine ve Moritanya’da bankacılık faaliyetlerimiz var. Oralara çok uzun vadeli bakıyoruz. Şu anda konsolide bilançomuzda Afrika’nın payı çok düşük. Ama bu bir tohum atma gibi. Uzun vadede bu bölgede çok büyük potansiyel görüyoruz. Afrika’daki toplam yatırımımız 30 milyon euro civarında. Uzun vadede potansiyel gördüğümüz ve yüksek yatırım maliyeti gerektirmeyen ülkelere girebiliriz.”
Bank Asya’da şu anda yurtdışına açılma stratejisi kapsamında yabancı uyruklu çalışanların bulunduğunu söyleyen Abdullah Çelik, “Örneğin şu anda Senagalli bir çalışanımız var. Farklı ülkelerden gelen arkadaşlarımız var. Bütün bunları uzun vadede yurtdışına açılma vizyonumuz gereği yapıyoruz. Yabancı çalışanlarımızı uzun vadeli yatırım olarak görüyoruz. Çünkü Afrika uzun vadede büyük potansiyel barındırıyor“ dedi.
Irak’ta Büyük Potansiyel Var
Küresel krizin de oluşturduğu fırsat ikliminden yararlanmak istediklerini kaydeden Çelik. “Geçtiğimiz dönemde Balkanlar’da birkaç katılım bankasını satın almak amacıyla inceledik. Ancak ortaya çıkan fiyatları beğenmedik. Bizim düşündüğümüzden çok yüksek fiyatlar istendi. Biz de almadık. Amacımız çok büyük bir banka almak değildi. 5 ya da daha fazla şubesi olan ancak iyi bir müşteri tabanı olan bir banka almak istiyoruz. Banka alacağımız ülkenin büyüme potansiyeli, nüfus yapısı çok önemli” dedi. Türk bankalarının yurtdışındaki fırsatları değerlendirmeleri gerektiğini söyleyen Çelik, şöyle devam etti:
“Türk bankacılık sektörü şu anda geldiği nokta itibariyle yurtdışında operasyonları başarıyla yürütebilecek bir düzeyde. İçerde rekabetin giderek çetinleştiğini, kar marjlarının azaldığını görüyoruz. Dolayısıyla özellikle Arap Baharı ülkelerinde, Güney Doğu Asya ülkeleri, Hindistan ve Çin gibi hızlı büyüyen pazarlardaki fırsatlar değerlendirilmeli. Irak’ı çok sevdik. Erbil’deki şubemizi öyle tasarladık ki küçük bir banka gibi. Oradaki şubemizi kolaylıkla 5 şubeye çıkarabiliriz. Ayrıca Malezya dikkatle izlediğimiz bir diğer pazar.”