Mortgage’da hedef tutmadı
Bakan Abdüllatif Şener'den mortgage itirafı...
Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Mortgage Yasası kapsamında yapılması gereken ikincil düzenlemeler için 10 kurumun yetkilendirildiğini ancak çalışmaların tamamlanması için belirlenen hedefe ulaşılamadığını söyledi.
Şener, "Burada hedefi tutturamayanların, sistemle ilgili kredi notlarını birlikte kıracağız" dedi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, konut finansman sisteminde ikincil düzenlemelerle ilgili gelinen noktanın gözden geçirilmesi ve eksikliklerin tespit edilmesi amacıyla, ilgili kurumların temsilcileriyle bir araya geldi. Başbakanlık merkez binada gerçekleşen toplantı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Şener, tutsat uygulamasının yürürlüğe girmesiyle, konut finansman sisteminde yeni bir döneme geçildiğini söyledi.
NOTU KIRILACAK OLANLAR:
SPK, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, BDDK, Hazine Müsteşarlığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, TOKİ, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı, Merkez Bankası gibi çok sayıdaki kurumun tutsat ile ilgili ikincil düzenlemeler üzerinde çalıştığını anlatan Şener, yasayla Türkiye’de yeni bir döneme geçildiğini ve Türk finans tarihinin en önemli reformlarından biri olan mortgage sisteminin uygulamaya geçtiğini söyledi. İkincil düzenlemelerle ilgili çalışmaların önemli noktaya geldiğini belirten Şener, gelinen noktayı tespit etmek için toplandıklarını ve sürecin tamamlanması için gerekli çalışmaları gözden geçireceklerini söyledi.
SİSTEMİN DERİNLİĞİ ARTACAK:
"Hedefi tutturamayanların sistemle ilgili kredi notlarını hep beraber kıracağız" diyen Şener, "Mortgage (tutsat), hükümet döneminde gerçekleştirilen en önemli düzenlemelerden biri. Uygulamayla finans sisteminin derinliği artacak" diiye konuştu.
6 Haziran’a kadar tercih yapılması şart
BANKALARDAN 6 Mart 2007’den önce konut kredisi kullananların, ’Konut Finansmanı Kanununa’ tabi olmak isteyip istememeleri konusunda, 6 Haziran’a kadar tercih yapmaları gerekiyor. Bu arada Tüketici Hakları Derneği (THD), tüketicileri "konut finansman sistemine geçmemeleri" konusunda uyarmak üzere kampanya başlatmaya hazırlanırken, bankacılar "yeni sistemin tüketici açısından daha avantajlı olduğu" görüşünde. THD Başkanı Turhan Çakar, "tutsat (mortgage)" olarak bilinen sistemi hukukçularına incelettiklerini ve 6 Marttan önce kredi kullanan tüketicilerin eski mevzuatta kalmalarının daha yararlı olduğunu belirlediklerini söyledi.
Kaynak: Hürriyet