Moody’s Tahsili Gecikmiş Kredi Alacakları Açıklaması
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tahsili gecikmiş kredi alacaklarının belirsizliğine değinerek %10 seviyesine yaklaşması durumunda bankacılık sistemini zorlayacağını açıkladı.
Çarşamba günü açıklanan YEP kapsamında özel sektör, reel sektör ve finans sektöründe önemli reformlar yapılacağını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, tahsili gecikmiş alacaklar konusunda şu açıklamayı yaptı: "Geldiğimiz noktada, bankacılık sektörümüzün kredi hacmi, tahsili geçmiş alacaklar hariç 2 trilyon 513 milyar TL’dir. Geri ödemelerinde sorun beklenmeyen 1. Gruptaki kredilerin toplam krediler içindeki oranı %89 seviyesindedir. Geri ödemelerinde geçici olarak zorluk yaşanan kredilerin payı ise 276 milyar TL, yani toplamda %11 seviyesindedir. Bu rakamın da 107 milyar TL’lik kısmı bugüne kadar yapılandırıldı. Üçüncü grup, yani tahsili gecikmiş yada takip hesabında izlenen alacakların miktarı Mart 2019 itibarıyla 106 milyar TL’dir. Tahsili gecikmiş alacakların kredilere oranı %4.2’dir. 106 milyar TL tutarındaki tahsili gecikmiş alacaklar için 72 milyar TL seviyesinde özel karşılık ayrılmıştır."
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ise, son dönemdeki Türkiye ekonomisi açıklamalarında tahsili gecikmiş alacakların oranındaki yükselişin %10 seviyesine yaklaşması durumunda kredi notunun negatif etkileneceğini ve bankacılık sisteminin de zorlanacağını belirtmişti.
Moody’s, bugünkü açıklamasında Çarşamba günü açıklanan YEP’in içeriğinin zayıf olduğunu ve Türk varlıklardan çıkışların devam edebileceğini belirtti. Tahsili gecikmiş alacakların ise en önemli belirsizlik olduğunu ifade etti.