Merkez Bankası’nın Faiz İndirimine Devam Etmesi Bekleniyor

09/09/2019

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 25 Temmuz’da başladığı faiz indirimine Eylül ayında da devam etmesi bekleniyor. 200 ile 250 puan arasında beklenen indirim sonrasında kredi faizlerinde düşüşün hızlanması öngörülüyor.

Geçen yılki kur krizinin ardından dengelenme sürecine giren ekonomide, enflasyon 15 ayın en düşük seviyesine inerken, 17 yıl aradan sonra yıllık bazda cari fazla verildi. Küresel merkez bankalarının da parasal genişleme yanlısı bir politika sürecine girmesiyle birlikte eli güçlenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da (TCMB), 6 Temmuz'da başkanlığa atanan Murat Uysal'ın katıldığı 25 Temmuz'daki Para Politikası Kurulu'nda politika faizini 4.25 puan indirdi.

Geçen hafta iki yeni başkan yardımcısının atandığı Merkez Bankası, 12 Eylül Perşembe günü faiz kararı için bir kez daha toplanıyor. Analistler, enflasyonda tek hanenin görülmesinin beklendiği eylül ayında, aynı gün toplanacak Avrupa Merkez Bankası'nın da faiz indireceğini belirterek, TCMB'nin en az 2.5 puanlık bir indirime daha imza atabileceğini kaydediyor. 25 Temmuz'da %24'ten 19.75'e indirilen politika faizinin 12 Eylül'de %17.25'e çekilmesi bekleniyor. Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar politika faizi %16'nın altına çekmesi bekleniyor.

Konut Kredisi Faizleri de Düşecek

25 Temmuz'daki tarihi adımla, sanayiciyi yatırım yapmaktan ve tüketiciyi ise harcamadan korkar hale getiren kredi faizlerinde indirimin de fitili ateşlenmişti. 28 Haziran'da %22.23 olan konut kredisinin yıllık faizi 30 Ağustos'ta %12.88'e indi. Ticari kredilerin faizi %27'den %20.28'e, ihtiyaç kredilerinin faizi ise %28.5'ten %22.3'e geriledi. Mevduat faizi de %22.89'dan %17.01'e geriledi.

Toparlanma Artıyor

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre %1.5 daralırken, önceki çeyreğe göre ise %1.2 büyüdü. Merkez Bankası'nın faiz konusunda atacağı adımlar kredi piyasasını canlandırarak ekonomik büyümeye dönüşü hızlandıracak. Bunun ilk işaretleri de alınmaya başlandı. Yılın ilk çeyreğinde %0.2 daralan toplam kredi hacmi, ağustos ayında %0.5 arttı. İlk çeyrekte %1 olan bireysel kredilerdeki büyüme, ağustosta %2.5'a çıkarken, ticari kredilerdeki küçülme de %0.7'den 0.3'e indi.

Faiz İndirimi ile Yatırımlar Hızlanacak

Merkez Bankası'nın Perşembe günü faizi bir kez daha indirmesi ile birlikte konut kredisinde yıllık ortalama faizinin %11'e, ticari kredide ise faizin %20'nin altına inmesi bekleniyor. Kredi faizlerindeki gevşeme yatırımlarını erteleyen sanayiciyi harekete geçirirken, son dönemde canlanmaya başlayan konut piyasasına da destek olacak.

Kaynak: Sabah