Merkez Bankası Swap Limitleri Bir Kez Daha Arttırdı

05/05/2020

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) döviz karşılığı TL swaplarda limiti bir kez daha arttırarak %30'dan %40'a çıkardı.

Merkez Bankası, döviz karşılığı TL swap limitlerinde yeniden değişikliğe gitti. Bankalara gönderilen duyuruya göre Döviz Karşılığı TL Swap Piyasası işlem limitleri, Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin %30’undan %40’ına çıktı. Merkez Bankası yurtdışı ile swap imkanları oldukça daralan bankaların daha fazla döviz vererek TL almasına imkan verirken Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) aktif rasyosu ile artan işlemlerin yükselişinin sürdürmesini sağladı.

Merkez Bankası ilk önce 4 Nisan’da yaptığı düzenlemede geleneksel swap ihale limitleri Döviz ve Efektif Piyasası işlem limitlerinin %20'sinden yani yaklaşık 10 milyar dolardan %30'una yani yaklaşık 15 milyar dolara yükseltilmişti. 22 Nisan’da ise kotasyon swap limitlerini %30’a çıkarmıştı. Böylece her iki kanaldan 15 milyar dolarlık swap imkanı sağlanmıştı. Şimdi limit %40’a çıkarıldı ve 20 milyar dolarlık swap imkanı sağlanmış oldu.

Başkan Uysal Arttığını Açıklamıştı

Değişiklikle bankaların Merkez Bankası’ndan swap işlemi imkanı artırıldı. Bankaların yurtdışı yerine Merkez Bankası ile swap işlemini büyümesi hedefleniyor. Zaten BDDK’nın swap sınırlamasıyla yurtdışı bankaların swap ile TL alıp bunun açığa satılması ve dövizin Türkiye piyasalarında çıkıp, kısa vadeli işlemlerde kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyordu. Merkez Bankası yurtdışı ile imkanları kısıtlanan bankalara bu kararı ile rahatlama sağlamış oldu. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal geçen hafta yaptığı enflasyon raporu toplantısında da aktif rasyosu hesap değişikliği sonrasında TCMB ile swap işlemlerinin arttığını açıklamıştı.

Kaynak: Dünya