Merkez Bankası Ağustos Ayı Fiyat Gelişmelerini Açıkladı

04/09/2019

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ağustos ayı Fiyat Gelişmeleri raporunu açıkladı. Açıklamada yıllık enflasyon alt grupların genelinde gerileme olduğu, enflasyondaki düşüşte büyük ölçüde temel mal ve enerji grupları belirleyici olduğunu kaydedildi.

Ağustos ayında tüketici fiyatları %0,86 oranında artmış, yıllık enflasyon 1,64 puan azalarak %15,01’e gerilemiştir. Yıllık enflasyon alt gruplar genelinde gerilerken, enflasyondaki düşüşte büyük ölçüde temel mal ve enerji grupları belirleyici olmuştur. Bu dönemde gıda yıllık enflasyonundaki yavaşlama eğilimi sürmüştür. Türk lirasındaki istikrarın yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve iç talep koşullarının seyri çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonundaki düşüşü desteklemiştir. Bu çerçevede, B ve C göstergelerinin eğilimindeki ılımlı seyir korunmuştur.

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre temel mal, enerji, gıda ve hizmet gruplarının katkıları sırasıyla 1,35, 0,67, 0,32 ve 0,14 puan azalmış, alkol-tütün grubunun katkısı ise 0,98 puan artmıştır.

Yurt içi üretici fiyatları Ağustos ayında %0,59 oranında azalırken, yıllık enflasyon 8,21 puan düşüşle %13,45’e gerilemiştir. Bu gelişmede, döviz kuru ve petrol fiyatlarının olumlu seyri belirleyici olmuştur. Bu dönemde, petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatlarının mevsimsellikten arındırılmış ana eğiliminde kayda değer bir düşüş izlenmiştir

Kaynak: KrediPazarı