Mart Ayında En Uygun Konut Kredisi Yapılandırma Faizi Ne Kadar?

19/03/2020

Konut kredisi faizleri son aylarda %0.79’a kadar geriledi. Peki yüksek faiz oranları ile kredi kullanan tüketici için yapılandırma kampanyası geldi mi?

Konut kredisi faiz oranları yaklaşık üç çeyrektir aralıksız şekilde düşmeye devam ediyor. Ekonomideki iyileşme ve politika faizlerindeki düşüşle hızla inen kredi faiz oranları kredi kullanan tüketiciyi memnun etse de geçtiğimiz aylarda ve ya geçtiğimiz senelerde kredi kullanan vatandaş için heniz mutlu edecek oranda bir yapılandırma kampanyası gelmedi.

Sıfır konut için Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank %0.79 faiz oranı ile kredi kullandırıyor. İkinci el konutta ise faiz oranları %0.95 seviyesinde uygulanıyor. Peki %1’in üstünde faizlerle kredi çeken tüketici hangi faizle yapılandırma yapabiliyor.

İhtiyaç kredilerine %0.89’a kadar düşen oranlarla transfer ya da yapılandırma kampanyaları uygulansa da konut kredisi için henüz güncel faiz oranlarına yaklaşan bir yapılandırma kampanyası sunulmuyor.

En uygun konut kredisi yapılandırma faizi %0.99 olarak kamu bankaları tarafından sunuluyor. Fakat bu oranda da dikkat edilmesi gereken yapılandırma masraflar var. Düşen faiz oranının yanında, ödenen toplam faize, kalan vadeye, bankanın talep ettiği masraflara da dikkat etmek gerekiyor. Kar/zarar karşılaştırması yaparken kalan vadeye göre ödenecek erken ödeme cezasını (yeniden yapılandırma esnasında banka eski konut kredisi borcunu kapattığı için 36 ay vadeli ve üzeri konut kredileri için %2, 36 ay vade altındaki konut kredileri için ise %1 erken ödeme cezası ve dosya masrafları uyguluyor), ekspertiz ücretini, dosya masraflarını ve sigorta masraflarını da hesaba katmak gerekiyor.

Bu hesaplamaların hepsini ve kalan kredi tutarının 15 yıl vadeye kadar yeniden yapılandırıldığında aylık ödemelerle ne kadar kar edilebileceği detaylı olarak KrediPazari.com’un kredi refinansman sayfasından hesaplanabiliyor.

En uygun yapılandırma faiz oranı ile 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık taksitleri 5 yıl vadede 2.200 TL, masraflar hariç toplam faiz ödemesi de 33.100 TL’ ye denk geliyor.

Kaynak: KrediPazari