Mart Ayı Enflasyonu Enerji Fiyatlarına Bağlı Düştü

06/04/2020

Merkez Bankası Mart Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporunu yayınladı. Raporda Mart ayı enflasyonun düşmesinde enerji fiyatlarındaki petrole bağlı düşüşün etkili olduğu bildirildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) resmi internet sitesinden yapılan açıklama şu şekilde;

Mart ayında tüketici fiyatları %0,57 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,51 puan azalarak %11,86’ya gerilemiştir. Bu düşüşte enerji ve gıda fiyatları belirleyici olmuştur. Enerji fiyatları, Türk lirasındaki değer kaybına karşın, salgın hastalığa bağlı olarak uluslararası petrol fiyatlarındaki sert düşüşle önemli oranda azalmıştır. Gıda yıllık enflasyonundaki yavaşlamada taze meyve ve sebze fiyatları etkili olurken, diğer gıda kalemlerinin enflasyonu yükselmiştir. Hizmet enflasyonu bu dönemde sınırlı bir oranda gerilerken, temel mal grubu enflasyonu döviz kuru gelişmelerinin etkisiyle başta dayanıklı tüketim malları olmak üzere artış kaydetmiştir. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonu bir miktar yükselirken, eğilimleri görece yatay seyretmiştir.

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre temel mal grubunun katkısı 0,28 puan artmış, enerji, gıda ve hizmet gruplarının katkıları ise sırasıyla 0,67, 0,10 ve 0,03 puan azalmıştır.

Temel mal grubu yıllık enflasyonu Mart ayında 1,13 puan artışla %8,18 olmuştur. Bu dönemde yıllık enflasyon dayanıklı mal grubunda belirgin olmak üzere tüm alt gruplarda yükselmiştir.

Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu Mart ayında 0,53 puan azalarak %10,05’e gerilemiştir. Bu gelişmede taze meyve-sebze fiyatlarına bağlı olarak %3,33’e gerileyen işlenmemiş gıda enflasyonu belirleyici olurken, işlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonu yükselişini sürdürmüştür.

Bu dönemde taze meyve-sebze grubunda yıllık enflasyon %-6,56’ya gerilemiştir. Diğer işlenmemiş gıda grubunda ise kırmızı et fiyatlarındaki artış eğilimi (aylık %5,06) güçlenirken, beyaz et ve patates fiyatlarındaki yükselişler de dikkat çekmiştir. Mart ayında işlenmiş gıda grubunda ise fiyatlar %0,83 oranında artmış ve grup yıllık enflasyonu %17,28’e ulaşmıştır. Bu grupta ekmek-tahıllar, katı-sıvı yağlar ile alkolsüz içeceklerdeki fiyat artışları öne çıkmıştır. Özetle bu dönemde gıda enflasyonundaki yavaşlamada taze meyve-sebze fiyatları etkili olurken, diğer gıda grubunda yıllık enflasyon %15,26’ya yükselmiştir.

Kaynak: KrediPazari