Kredi Maliyetlerinde Son Durum

15/11/2018

Yüksek faizlerin etkisi bir miktar kırıldı. %26’dan dönen Hazine’nin borçlanma faizi gerilemenin ardından %18,79’a düştü. Ancak yıllık maliyeti %35 civarında seyreden konut kredisi, araç kredisi ve tüketici kredisi el yakmaya devam ediyor.

Birçok sektörü vuran yüksek kredi faizlerin etkisi bir miktar kırıldı. %26’dan dönen Hazine’nin borçlanma faize yaklaşık 7,2 puanlık gerilemenin ardından %18,79’a düştü. Hazine’nin hem kısa hem de uzun vadeli tahvillerinde faizin %20’lerin altına çekilmesi yatırımcıların Türk ekonomisindeki düzelmeye ilişkin beklentilerini ortaya koyuyor.

Bu iyileşmeyle hazinenin borçlanma da eli bir miktar rahatlarken, özel sektör ve vatandaşlar daha yüksek faizle borçlanmak zorunda kalmayı sürdürüyor. İş dünyası ve vatandaşlar konut kredisi, araç kredisi ve tüketici kredisi ile ticari kredilerin maliyetlerinin de düşmesini bekliyor.

Hala Çok Yüksek

Ancak bankaların uyguladığı faiz oranları hala çok yüksek seyrediyor. Tüketici, taşıt ve konut kredilerinde aylık faiz oranları %2’nin üzerinde seyrediyor. Bazı bankalardaki oranlar %3’ü de aşıyor. Bu da yıllık bazda faizin %25-35 arasında uygulandığı anlamına geliyor. %40’tan bu rakamlara gelen yıllık kredi maliyetlerinin çok yüksek olduğu belirtiliyor. Özellikle konut ve otomotiv sektörlerinin eski canlılığına kavuşması için kredi maliyetlerinin gerilemesi bekleniyor.

Ödenen Faiz Oranları

Örnek vermek gerekirse 20 bin liralık tüketici kredisini iki yıllık geri ödeme planıyla almak isteyen bir vatandaş, aylık %2,75 vade farkıyla birlikte toplamda 29 bin 256 lira ödeme yapmak zorunda. Aynı faiz oranıyla 50 bin liralık araç kredisi kullanan vatandaşın ise üç yıl vadeyle ödeyeceği toplam miktarı 83 bin 480 liraya çıkıyor. Konutta ise daha farklı bir tablo var. 100 bin liralık konut kredisi kullanan biri bunu 10 yılda geri ödemek istediğinde ortalama %2,5’luk bir faiz ödemek zorunda.

Bu örnekteki tüketicinin 10 yılda yapacağı anapara ve faiz miktarının toplamı 316 bin 320 liraya çıkıyor. Konut kredisi hesaplamaya bankalarca alınan kredi tahsis ücreti, ekspertiz bedeli ve taşınmaz rehin ücreti de dahil edildiğinde maliyetler daha da artıyor.

Kaynak: Yeni Şafak