KOSGEB’den Yüzde 30 Hibeli Kredi Desteği

20/04/2020

KOSGEB Başkanı Uzkurt, "Covid-19 sürecinde ihtiyaç duyulan maske, koruyucu gözlük, elbise, dezenfektan ve temizlik ürünlerinin yerli üretimine 6 milyon liraya kadar destek sağlıyoruz" dedi.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Cevahir Uzkurt, yeni tip coronavirus (Covid-19) sürecinde üretim yapacak sektörlere destek sağlayacaklarını belirterek, "Bu dönemde ihtiyaç duyulan maske, koruyucu gözlük, elbise, dezenfektan ve temizlik ürünlerin yerli üretimine 6 milyon liraya kadar destek sağlıyoruz." dedi.

Uzkurt, Covid-19 salgınına karşı Türkiye'nin birçok alanda tedbir aldığını söyledi.

Türkiye'nin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri içinde salgına karşı aldığı tedbirler bakımında en üst düzeyde olduğuna dikkati çeken Uzkurt, "Alınan tedbirleri değerlendirdiğimizde çok stratejik kararlar verildi. Bu süreçte arz ve talep sıkıntısı bir arada olduğu için ülke olarak aldığımız tedbirler iki tarafı da ayakta tutacak şekilde alındı. Tedbirler salgın sürecini en az hasarla atlatmamız için önemli. Salgının kısa sürmesi durumunda bu süreçten en avantajlı çıkacak ülkelerden olacağımızı düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Devletin bu konuda son derece hassas hareket ettiğini belirten Uzkurt, her gün yeni politikaları devreye aldığını vurguladı.

Yüzde 30 Hibeli Kredi Desteği

Uzkurt, bu süreçte devam eden projelere 4 ay süre verdiklerini anlatarak, KOBİ'lerin taleplerine cevap vermeye çalıştıklarını ve onların yanında olacaklarını bildirdi.

KOSGEB olarak Covid-19 sürecinde üretim yapacak sektörlere de destek sağlayacaklarını belirten Uzkurt, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Covid-19 kapsamında ihtiyaç duyulan maske, koruyucu gözlük, elbise, dezenfektan ve temizlik ürünlerin yerli üretimine 6 milyon liraya kadar bir destek sağlıyoruz. Bunun %70'i geri ödemeli, %30'u geri ödemesiz. 4 milyon 200 bin lirasını ilerleyen dönemlerde geri ödemeli olarak kullanacaklar, geriye kalan 1 milyon 800 bin liralık kısmını da geri ödemesiz hibe şeklinde kullanacaklar. Müracaatları kısa sürede değerlendirip, sonuçlandırıp firmalarımıza desteği sağlayarak bunların üretimini de başlatmak istiyoruz. Burada önemli bir fırsatın olduğunu görüyoruz. Bu anlamda ciddi müracaatlar var."

İşletmelerin personel çıkarmama konusunun hem firma hem de sosyal açıdan önemli olduğunu vurgulayan Uzkurt, "Salgın var diye nitelikli bir personeli işten çıkardığı zaman yarın süreç sonunda işler açıldığında ihtiyaç duyacağınız o nitelikteki personeli tekrar bulamayabilirsiniz." uyarısında bulundu. Uzkurt, dijitalleşmenin bundan sonra çok önemli olacağını ifade ederek, "KOSGEB olarak süreç öncesinde KOBİ'lerimizin dijitalleşmesini artırmak için bu alanda bir destek çağrısına çıkmıştık. Bundan sonraki süreçte elektronik ticaret, online satış ve dijitalleşme konusunda yeni programlarımız olacak, bunları çalışıyoruz." dedi.

KOBİ'lerin salgın sürecinde uzun vadeli finansman bulmalarının önemli olduğuna dikkati çeken Uzkurt, KOBİ'lerin iş birliği yaparak bu süreci idare etmelerinin önemli olduğunu belirtti. Uzkurt, imalat sanayi, sağlık, gıda, tekstil gibi alanlarda KOBİ'leri çok ciddi fırsatlar beklediğini ifade ederek, bugün farklı ülkelerden bu sektörlerden ciddi talepler alan firmalar olduğunu ve yeni taleplere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA