Konutta Vergi İndirimleri Kalıcı Hale Gelmeli

06/12/2018

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, ekonominin lokomotifi olarak değerlendirdiği inşaat sektöründe vergi indirimlerinin kalıcı hale getirilip, konut kredi faizlerinin de düşürülmesi gerektiğini belirtti.

Gaziantep Ticaret Odası'nın 'inşaat müteahhitleri komitesi' tarafından düzenlenen 'İnşaat Sektöründe Muhasebe ve Vergilendirme' semineri gerçekleştirildi.

Vergi Danışmanı ve yeminli mali müşavir Abdullah Tolu'nun konuşmacı olarak katıldığı toplantının açılışında konuşan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, inşaat sektöründe biriken konut stokunun eritilmesi için vergi indirimlerinin kalıcı hale getirilmesi yanında konut kredi faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Yüzde 1’in Altına Çekilmeli

İnşaat sektöründe, bina ve bina dışı yapılarda malzeme fiyatlarının %50'inin üzerinde arttığına, konut satışlarındaki artışa karşın fiyatların düşüş eğiliminde olduğunu belirten Yıldırım, "İnşaat sektöründe konut satışlarındaki artışa karşın fiyatlar düşüş eğiliminde. Buna karşın ise inşaat maliyetleri yükselmeye devam ediyor. Bina inşaatı ve bina dışı yapılar için inşaat malzeme fiyatları %50'inin üzerinde yükselmiş durumda. Konut fiyatlarındaki aşağı yönlü baskıya karşın artan maliyetler, sektörde konut stokunu ve kar marjlarının daralmasına neden oluyor. Konut sektöründe biriken stokun eritilmesi büyük önem taşıyor. Çünkü stokların erimesi ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün canlanmasına fırsat sağlayacaktır. Bunun için de vergi indirimlerinin kalıcı hale getirilmesinin yanında konut kredisi faiz oranlarında düşüş olması şart. Piyasadaki mevcut konut kredisi faiz oranlarının 0-10 yaş arası konutlarda geçerli olacak şekilde %1'in altına çekilmelidir" diye konuştu.

Takipçisi Oluyoruz

İnşaat sektörünün istihdam, büyüme ve ekonomi açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "TÜİK konut sektörüne yönelik Ekim ayı rakamlarını açıkladı. Buna göre konut satışları %19,2 arttı. Bu artışta KDV ve tapu harcı indiriminin 31 Ekim'de sona ermesi etkili oldu. İndirim sona erecek diye tüketici talebi yanında üreticilerin kampanyaları arttı. Daha sonra bu indirim yılsonuna kadar uzatıldı. Kasım ayı rakamları açıklandığında artış oranı bu kadar olmayabilir. Aslında sektörün ve ekonominin ihtiyacı olan sürdürülebilir ve sağlıklı bir ekonomi için vergi indirimleri devam etmelidir. Oda olarak inşaat sektörü meslek komitelerinden ve toplantılarda gündeme getirilen sorun ve çözüm önerilerini her platformda gündeme getirerek ve yetkililere ileterek takipçisi oluyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Hürriyet