Konutta Ekim Ayına Kadar Mecburiyetlerin Satışı Olacak
Türkiye’deki konut alıcısı seçim sonucunu beklemeyi tercih edecek.
Avrupa PY Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray, ekim ayına kadar konut almak mecburiyetinde olanların satın alma yapacağını söyledi.
Yüz binlerce konuta ihtiyaç duyulan ülkemizde talebin devam etmekte olduğunu belirten Ediz Giray, “Ancak, 2011’de satışı etkileyecek tek faktör seçim olacaktır. Türkiye’deki konut alıcısı seçim sonucunu beklemeyi tercih edecektir. Yılın ilk 6 ayında talep tutulacaktır. Kredi maliyetlerinin geriye gelmesi ve ihtiyaçların artarak devam etmesi ile ekim ayı sonrasında satışlar yükselişe geçecek ” dedi.
2011 yılına yeni konut projeleri ile başlayan ve satışa sunulmaya hazırlanan pek çok projenin de olduğu konut sektöründe, ekim ayına kadar satışların çok yüksek montanlı olmayacağını açıklayan Avrupa PY Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Giray, Ekim ayına kadar konut almak mecburiyetinde olanların satın alma yapacağını söyledi.
Hala yüz binlerce konuta ihtiyaç olan ülkemizde talebin devam etmekte olduğunu belirten Ediz Giray, “Ancak, 2011’de satışı etkileyecek tek faktör seçim olacaktır. Türkiye’deki konut alıcısı seçim sonucunu beklemeyi tercih edecektir. Yılın ilk 6 ayında talep tutulacaktır. Yaz tatili, ramazan ayı ve okulların açılması da dikkate alındığında ekim ayından itibaren satışlar artmaya başlayacak. Kredi maliyetlerin geriye gelmesi ve ihtiyaçların artarak devam etmesi ile ekim ayı sonrasında satışlar yükselişe geçecek ” dedi.
Projeden satışlar yüksek olacak
2011 yılında projeden satışların bir miktar daha yüksek olacağını öngören Ediz Giray, “BDDK’nın almış olduğu karara göre, projeden satışlarda, firmanın satış vaadi sözleşme bedeli expertiz olarak kabul edilecek. Bitmiş projelerde ise reel fiyatın yüzde 75’ine kadar kredi verilecek. Dolayısıyla da projeden daire alımlarının bir miktar daha yüksek olacağının düşünüyoruz” diye konuştu.
İnşaatçılar şehir merkezine girdi
2011 yılında açıklanan konut projelerine bakıldığında, özellikle İstanbul’da projelerin şehrin merkezine yakın lokasyonların seçildiğine dikkat çeken Ediz Giray, bu tür projelerin çok daha hızlı satılacağını belirtti. Giray konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2005’de şehrin 25 – 30 km dışında üretilen toplu konutlardan satın almalar vardı. Beylikdüzü, Ispartakule gibi noktalarda inşaatlar yoğunlaştı. Bir süre sonra şehrin merkezine dönme ihtiyacı doğdu. İstanbul yoğun bir şehir. Aynı zamanda altyapısı hala iyileştirme sürecinde olan ve raylı sistemin efektif olarak her bölge için kullanılmadığı bir şehir. Şehrin merkezinde çalışan insanların hem zaman hem ulaşım maliyetleri bıkkınlık derecesine geldi. Kendilerine ve ailelerine zaman ayırma ihtiyacı şehrin merkezine dönme ihtiyacını doğurdu. Konut sektörünün aktörleri de bu ihtiyacı yakaladı ve projelerini şehrin merkezine kaydırmaya başladı.”
Konut krize rağmen sattı
Konut satışlarında açıklanan rakamlara bakıldığında 2010 yılının üçüncü çeyreğindeki satış adetlerinin bir önceki yıla göre düşük kaldığını belirten Ediz Giray, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Konut sektörü 2005-2006 yıllarında yüksek satış rakamlarını gördü. Özellikle 2005 yılı bizim için oldukça parlak bir yıldı. Türkiye tarihinde konut sektörü açsından böyle bir yıl çok zor yaşanır diye düşünüyorum. 2010 yılına gelirken iki temel kriz yaşadı bu ülke ve bunlardan dolayı da konut satışları düşük kaldı. 2006 ortalarında yaşanmış Uzakdoğu kökenli bir kriz ve sonrasında da, 2008’in sonunda başlayan ve 2009’u da içine alan ABD’de başlayıp Avrupa’yı da içine alan mortgage krizi. Krizin etkilerini en hafif atlatan ülke olmamız ve mali sektörün birincil krizden dolayı aldığı tedbirler ile 2010 yılının mart ve nisan aylarında satışlar tepe yaptı. Satışların tekrar sağlıklı bir hale geldiği bir sürece girildi. Referandum dönemi biraz sıkıntı oldu, ancak referandumdan sonra tekrar açıldı.”