Konut'ta KDV indirimi, memnun etmedi
Soyak Holding Üst Yönetici (CEO) Vekili Emre Çamlıbel, konut alımı için yapılan geçici süreli KDV indiriminin, sadece üst segment için faydalı olacağını savundu.
Çamlıbel, yaptığı yazılı açıklamada, konut satışlarında KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirileceğini hatırlatarak, halihazırda 150 metrekarenin altındaki konutlar için KDV'nin yüzde 1 uygulandığını, sadece 150 metrekarenin üzerindeki gayrimenkuller için alınan KDV oranının yüzde 18 olduğunu belirtti.
Konut alımı için yapılan geçici süreli KDV indiriminin, sadece üst segment için faydalı olacağını savunan Çamlıbel, Türkiye'deki konut stokunun büyük kısmının 150 metrekarenin altındaki konutlardan oluştuğunu kaydetti.
Çamlıbel, Türkiye'deki konut sorununun; dar ve orta gelirlinin konut alamamasından kaynaklandığını belirterek, "Devletin konut geliştiricilerine sağlayacağı birtakım teşvik ve indirimlerin yanı sıra tüketicinin de konut edinmesine katkı sağlayacak teşviklere ihtiyaç bulunuyor. Bu sorunun aşılabilmesi ve dar gelirlinin konut ihtiyacının çözülebilmesi için de geniş kapsamlı bir konut politikasına ihtiyaç duyulmaktadır" ifadesini kullandı.
Krizden dolayı vergi, resim ve harçlarda yapılacak geçici indirimlerin ancak dönemsel çözüm olarak kalacağını ifade eden Çamlıbel, geçici önlemler almak yerine kalıcı önlemlerin oluşturulması gerektiğini, kamunun, dar ve orta gelirlilerin ödeyebileceği şartlarda finansal imkanlar sağlayarak konut almak isteyenlerin kredi faiz oranlarını ve ödeme koşullarını sübvanse etmesinin önem taşıdığını kaydetti.
"Daha uzun soluklu politikalar oluşturulmalı"
Dumankaya Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya da, söz konusu düzenlemenin sadece 150 metrekarenin üzerindeki gayrimenkulleri ilgilendirdiğini anımsatarak, düzenlemenin beklentileri karşılamayacağını savundu.
Dumankaya, konutta KDV'nin halihazırda 150 metrekarenin altındaki konutlar için yüzde 1 olarak uygulandığını ve 150 metrekarenin üzerindeki gayrimenkuller için alınan KDV oranının yüzde 18 olduğunu hatırlatarak, Türkiye'deki konut stokunun yüzde 95'inin 150 metrekarenin altındaki konutlardan oluştuğuna dikkati çekti.
Söz konusu KDV indiriminin talep üzerinde etki yaratmasının mümkün olmayacağını savunan Dumankaya, "Konutta KDV indirimi beklentileri karşılamaktan uzak" ifadesini kullandı.
Daha uzun soluklu bir bakış açısıyla oluşturulacak politikalar çerçevesinde konut üreticilerine yönelik maliyetlerin azaltılmasının ve üretici kalemlere ait vergi indirimleri yapılmasının gerekliliğine işaret eden Dumankaya, bu sayede dolaylı olarak tüketiciye de avantaj sağlanacağını kaydetti.
"Sektöre fazla bir artı getirmeyecek"
Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım ise konut satışlarından alınan yüzde 18'lik KDV'nin 3 aylık süre için yüzde 8'e indirilmesine yönelik karara ilişkin olarak, "Olumlu ama çözüm değil" değerlendirmesinde bulundu.
Durbakayım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın inşaat sektöründeki sıkıntıyı görerek bir önlem alınmasına yönelik adım atmasının çok olumlu bir gelişme olduğunu, ancak piyasayı canlandırmak için öngörülen KDV indiriminin pek bir faydası olacağını düşünmediğini, KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmesinin sektöre fazla bir artı getirmeyeceğini savundu.
Nazmi Durbakayım, gayrimenkul sektörüne canlılık kazandırmak için yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı: "İlki; KDV oranlarının kademeli olarak ele alınması... Gerek Teknik Yapı Başkanı gerekse İnşaatçılar Derneği olarak, bu teklifimizi devletin yetkili mercilerine ilettik. 150 metrekareden küçük olan konutlardan alınan yüzde 1 oranındaki vergi dilimi ile 150 metrekareden yüksek olanlardan alınan yüzde 18'lik KDV oranı arasında büyük uçurum var. Bunun yerine 70 metrekare kadar büyüklüğündeki konutlardan yüzde 1, 71 ile 120 metrekare arasındaki konutlardan yüzde 6, 121–150 metrekare arasındakilerden yüzde 10, 151-200 metrekare arasındakilerden yüzde 14 ve 200 metrekareden büyük konutlardan yüzde 18 KDV alınmasını önerdik.
Diğeri ise; orta ve küçük ölçekli inşaat firmalarının finansal yükünü azaltmak için KDV mahsubu ve iadesinden etkin olarak faydalanmasın sağlamaktır. Mevcut uygulamaya göre küçük ölçekli firmalar yaptıkları 15-20 dairelik projelerinin satışından doğan KDV'yi kendi KDV hesabında tutuyorlar. Söz konusu KDV'yi mahsup edebilmek için ise yine kendilerinin KDV alacağının doğmasını bekliyorlar. Ancak bu uzun zaman (bazen yıllar) alıyor ve sonuç olarak paraları atıl olarak bir köşede duruyor. Hükümete önerdiğimiz bu tedbir ve değişikliklerin yapılması halinde piyasanın daha hızlı toparlanacağını ve daha da önemlisi konut fiyatlarının yüzde 10-15 arasında düşeceğini öngörüyoruz."
Kaynak: Hürriyet