Konut Satışları Düştü Takipteki Kredi Oranları Arttı
Yaklaşık 250 sektörü besleyen, hükümetin de ekonomik kalkınmada ilk sıraya koyduğu gayrimenkul sektöründe batık kredi oranları inanılmaz derecede arttı.
2 milyon kişinin çalıştığı ekonominin lokomotifi inşaat teklemeye başladı.
Bugün Gazetesi'nden Emine Acar'ın haberine göre, inşaat sektörünün teklemesiyle konut satışları düşerken, takipteki kredi oranları arttı. Toplam batığın yüzde 10’unu inşaat için çekilen krediler oluşturdu.
Hükümetin ekonomik kalkınma modeli tehlike sinyalleri vermeye başladı. Yaklaşık 250 sektörü besleyen, hükümetin de ekonomik kalkınmada ilk sıraya koyduğu gayrimenkul sektöründe batık kredi oranları inanılmaz derecede arttı. Konutta balon yok söylemleriyle günü kurtarmaya çalışan hükümeti rakamlar da yalanladı. Tüm sektörler ve bireysel krediler dahil takipteki kredi rakamı Ankara’da 3 milyar 589 milyon lira iken bu rakamın yüzde 21,54’üne denk gelen 773 milyon 157 bin lirası inşaat batığından oluştu.
İstanbul’da da tüm batık rakamı 10 milyar 786 milyon iken, inşaat batığının oranı yüzde 13.7 ile 1 milyar 481 milyon lira olarak kayıtlara geçti. Rakamlar bugüne kadar borçlarla çevrilen ekonominin daralmaya gittiğinin de en önemli göstergesi. ABD’de patlayan ve bütün dünyayı etkileyen finansal krizin konut sektörü nedeniyle olduğu düşünülürse Türkiye için de çanların çalmaya başladığı görülüyor.
Batığın Yüzde 75’i İstanbul ve Ankara’da
Sadece inşaat kredileri içindeki batık oranına bakıldığında ise rakamın İstanbul ve İzmir’de yüzde 75,7’ye çıktığı gözlendi. 82 ilde kullandırılan inşaat kredilerinin geri ödenmeyen toplam rakamı 2 milyar 975 milyon 982 bin lira iken bu rakamın 2 milyar 254 milyon 243 bin liralık batık kısmı İstanbul ve Ankara’dan kaynaklandı.
Diğer İllerde de Tehlike Sinyalleri Çalıyor
Sektörün çektiği kredilerdeki batık oranı diğer illerde de tehlikeli hal aldı. En fazla batık yüzde 33.21 ile Bilecik’te yaşandı. Burada toplam batık rakamı 82 milyon 794 bin lira iken inşaat kredilerinin geri ödenmeyen tutarı 27 milyon 499 bin liraya çıktı. Bilecik’i Kayseri, Tekirdağ, Bitlis, Karabük, Aksaray ve Yozgat takip etti. Van, Uşak, Artvin, Osmaniye, Trabzon, Antalya, Kocaeli ve Kırıkkale illerinde de tüm takipteki alacaklar içinde inşaat batıklarının oranı yüzde 5’in üzerinde kaldı.
İyi İş Yapanlar Şanslı
Tüm ödemelerini zamanında yapan ve batık kredisi bulunmayan inşaat firmalarının ise bu dönemde satışlarını artırması bekleniyor. Sektörün önde gelen isimleri Türkiye genelinde 79 milyar liralık inşaat kredisi çekildiğini bunların çoğunluğunun vadesinde ödendiğini belirterek, vatandaşın seçici olması ve geçmişi temiz şirketlerden alım yapmalarını önerdi.
Emlak Konut Satışları Yüzde 46 Düştü
İnşaat sektöründeki batık kredilerin oranının artması satış rakamlarıyla da orantılı olarak ilerliyor. Son açıklanan Temmuz verilerine göre Emlak Konut’un satış hasılatı Ocak-Temmuz aylarında 2 milyar 73 milyon lira, konut satış sayısı ise 4 bin 650 oldu. 7 aylık bilanço bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında düşüş yüzde 46,3 oldu.
Temmuz'da 364 Konut Satıldı
Sadece Temmuz ayı genelinde yapılan toplam satışta ise önceki yılın aynı ayına göre düşüş yüzde 72,29 olarak gerçekleşti ve Temmuz 2013’te 1314 konutun satışına imza atan Emlak Konut, Temmuz 2014’te satışı 364’ün üzerine taşıyamadı. Emlak Konut’un 2013 yılının ilk 7 ayında konut satış rakamı 8 bin 672, satışlardan elde ettiği hâsılat tutarı 3 milyar 860 milyon 987 bin lira olarak kayıtlara geçmişti.
Alacağına Şahin Vereceğine Kaplan
Türkiye’de gayrimenkul geliştirmek için çekilen kredilerde batık rakamı her geçen gün artmasına karşın, bireysel olarak çekilen konut kredileri batığı 612 milyon 555 bin lirada kaldı. 82 ilde tüm sektör ve bireysel kredilerde batık rakamı 18 Ağustos itibariyle 32 milyar 990 milyon lira oldu. Batık rakamı içindeki inşaatın oranı ise yüzde 10’a dayandı. Böylece konut satarken alacağına tahsil eden inşaat firmasının konut geliştirmek için çektiği kredi ödemesine sadık olmadığı gözlendi.