Konut Satışları Artacak mı?
Konut satışları 2019’un başından beri bir önceki seneye oranla düşmeye devam ediyor. Temmuz ayında satılan konut sayısı geçen yıl satılan konut sayısının %17,5 altında kalıyor. Peki konut satışları artacak mı?
Konut satışları yılbaşından bu yana hep geçen yılki seviyesinin altında kaldı. Konut satışlarında yıllık bazda yaşanan düşüş haziran ayında %48,6’yı bulmuştu. Bu derin düşüşten sonra temmuz ayındaki %17,5’lik gerileme bir toparlanma işareti sanılabilir.
Ancak gerçekte durum pek öyle değil. Çünkü haziran ayındaki büyük düşüşte dokuz günlük uzun bayram tatilinin de etkisi vardı. Dolayısıyla bu düşüşün aynen devam etmesi zaten mümkün değildi. Böyle bir geçici faktörün yokluğunda gerçekleşen temmuz ayındaki düşüş de epeyce derin bir seviyede bulunuyor.
Konut Kredisi Faiz İndirimi Nasıl Etki Yaratır?
Konut satışlarında son dönemde yaşanan düşüşün birkaç nedeni var. Bunlardan birincisini, döviz kurlarındaki sıçramanın yükselttiği enflasyon yüzünden satın alma gücünde yaşanan erime oluşturuyor.
İkincisi, siyasi istikrarsızlık sorunu bir türlü aşılamadığından geleceğe güveni çok düşük olan tüketiciler böyle büyük montanlı alışverişlere girmek istemiyor. Üçüncüsü, ekonomide yaşanan kriz ortamında yükselen faizler nedeniyle konut kredisi kullanımı da cazibesini kaybetmiş bulunuyor.
Hükümet şu sıralarda bu üç nedenden sonuncusuna el atmış durumda. Hükümet temmuz ayı başında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanını değiştirdi ve yeni başkanıyla toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) da 25 Temmuz’daki toplantısında politika faizini 425 baz puan indirimle %24’ten yüzde 19,75’e çekti.
PPK’nın 12 Eylül’de yapılacak toplantısında politika faizinin biraz daha aşağıya çekilmesi bekleniyor. TCMB, geçen hafta, bankaların tutması gereken zorunlu karşılıkları kredi artış hızına göre yeniden belirleyerek bu konuda bir adım daha attı.
Öte yandan hükümet kamu bankaları eliyle de faizleri aşağı çekmeye çalışıyor. Bu kapsamda atılan en önemli adımı ise kamu bankalarının aylık konut kredisi faizini %0,99’a çekmesi oluşturuyor. Bu faiz indirimleriyle ekonominin canlandırılması hedefleniyor.
Maalesef biz bu adımların çok fazla işe yarayabileceği görüşünde değiliz. Çünkü yukarıda bahsettiğimiz üç nedenden ilk ikisi hala yerinde duruyor. Ekonominin canlanabilmesi ve bu arada konut satışlarında da artış yaşanabilmesi için bu sorunların da halledilmesi gerekiyor. İşin kötüsü, bunlardan satın alma gücündeki erimenin tam olarak telafi edilmesi öyle çabucak çözülebilecek bir sorun da değil. Fakat geleceğe güvenin yeniden arttırılması mümkün. Eğer bu başarılabilirse ekonomide ve dolayısıyla konut satışlarında bir toparlanma başlayabilir.
Konut Arzı Düşüşte
TÜİK, geçen hafta, 2019’un ikinci çeyreğine ait yapı izin istatistiklerini de açıkladı. Bu veriler konut talebindeki düşüşün arzda da düşüşü başlattığını gösteriyor. Yapımına yeni başlanan konut sayısı zaten 2017’nin son çeyreğinden beri düşüşteydi.
Bu yılın ikinci çeyreğinde ise yapımı tamamlanıp iskana açılan konut sayısında da düşüşün başladığı dikkati çekiyor. Geçen yılın ikinci çeyreğinde 196.631 konut iskana açılmışken, yüzde 27,2’lik düşüşle, bu yılın aynı döneminde 143.098 konut iskana açılmış bulunuyor. Tam sayısı bilinememekle birlikte halen elde büyük bir konut stokunun bulunması, konut arzındaki düşüşün önümüzdeki dönemde de devam edeceğini düşündürüyor.