Konut Satış Rakamları İçin Sektör Temsilcilerinin Yorumları

19/07/2018

TÜİK Haziran 2018 konut satış istatistikleri açıklanırken, konut satışlarında yaşanan artış inşaat sektörünün gündeminde. İnşaat sektörü temsilcileri TÜİK konut satış rakamları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Konut satışlarına ilişkin TÜİK tarafından açıklanan Haziran ayı verileri sonrasında inşaat sektörünün önde gelen isimleri, konut satışlarını değerlendirdi.

Mayıs ve Haziran ayı itibariyle kamu bankaları tarafından uygulanan %0.98 oranındaki konut kredisi faizlerinde yapılan indirimler TÜİK verilerine olumlu yansıdı.

TÜİK Haziran 2018 konut satış istatistiklerine ilişkin açıkladığı son rakamlar değerlendiriliyor. Konut sektöründe satışlar olumlu karşılanırken, konut kredisi faiz indirimi ile birlikte yükselişi dikkat çekti.

Önümüzdeki Dönem Daha İyi Veriler Alacağız

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt;Türkiye genelinde konut satışlarının %22,4 oranında artarak 119.413'e, yabancılara yapılan konut satışlarının ise %7 artarak 2.060'a geldiğini görüyoruz. Bu bize, yapılan kampanya ve desteklerin meyvelerini almaya başladığımızı gösteriyor. Özellikle konut kredilerinin düşürülmesinin çok önemli etkisi oldu. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre %25,6 artarak 57.064 olması bunu kanıtlıyor. Seçim sürecinin geride kalması ve Ohal'in kalkması gibi konuların etkisini de önümüzdeki aylarda göreceğiz. Yerli alıcıya da yabancı alıcıya da baktığımızda satış rakamlarının memnuniyet verici olduğunu görüyoruz. Haziran ayında Irak vatandaşlarının Türkiye’den 315 konut, İran vatandaşlarının 228 konut aldığını görüyoruz. Ancak bu tablonun daha da iyi hale gelmesi için bazı desteklere ihtiyaç bulunuyor. Örneğin; yabancıya konut satışında 1 milyon dolarlık konut alım şartının 300 bin dolara düşürülmesi, Türkiye’ye daha fazla yabancı yatırımcı çekmenin önünü açacağı gibi konut satışlarını da artıracaktır.

Kampanyalar Yabancının Da İştahını Artırdı

Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır; rakamlara baktığımızda uzun zamandır beklediğimiz hareketliliğin başladığını görüyoruz. Bir önceki ay bunun sinyallerini almaya başlamıştık. Önümüzdeki dönemde bunun etkilerini daha çok hissedeceğiz. Konut sektöründe yapılan kampanyalar yabancıların alım iştahını da artırdı. Sektör araştırmalarına ve verilere baktığımızda markalı konut satışlarında yabancı alıcıların oranının %10 ile son 15 ayın zirvesine çıktığını görüyoruz. Özellikle ipotekli konut satışlarının %35,3 oranında artarak 47.648'i bulması çok önemli bir gösterge. Bunda kredi faiz oranlarının düşürülmesi çok etkili oldu. Bundan sonra da istikrar ve ekonominin toparlanması ile beraber daha da iyi veriler alacağız.

Kredi Faiz Oranları Düşünce Satışlar Arttı

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık; Türkiye genelinde konut satışlarının %22,4 oranında artarak 119.413'e gelmiş olması çok sevindirici. Özellikle de ilk defa satılan konut sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre %25,6 artarak 57.064 olması ve ipotekli konut satışlarının da %35,3 oranında artış göstererek 47.648'i bulması çok önemli. Uzun zamandır böyle güzel bir tabloyla karşılaşmamıştık, ilk defa konut kredilerinin düşürülmesinin çok önemli etkisi oldu. Alınan kararlar konut sektörüne canlılık olarak yansımaya başladı, önümüzdeki dönemde bunun etkilerini daha çok hissedeceğiz. Sonuçta sektörün her zamanki gibi ekonominin lokomotifi olmaya devam edeceği konusunda hiç şüphe yok.

Kaynak: emlakpencerem