Konut Kredisinde İndirim Ne Zamana Kadar Geçerli?

25/06/2018

Düşen konut satışı rakamlarını yeniden canlandırmak ve inşaat sektörünü zora sokan konut stokunu azaltmak amacı ile konut kredisi faiz oranları 10 Mayıs itibariyle düşürülmüştü. Peki düşük konut kredisi faiz oranları ne zamana kadar geçerli olacak?

Konut kredisinde indirim müjdesi alan kişilerin büyük bir bölümü bu indirimin ne zamana kadar geçerli olduğu konusunda bilgi almaya çalışıyorlar. Hatırlanacağı üzere uzun süre hükümet ile bankalar arasında yürütülen müzakereler başarısız olmuş ve özel bankalar konut kredisi indirimi yapmaya yanaşmadı. Kredi maliyetlerinin yüksek olmasını öne süren bankalar konut kredisi indirimi yapamayacaklarını öne sürüyorlardı. Bunun üzerine hükümet kamu bankaları üzerinden konut kredisi indirimi yapmaya karar verdi. İlk olarak 10 Mayıs tarihinde Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranları indirimi için müjde vermiş ardından da diğer kamu bankaları olan Halkbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım bankası konut kredisi indirimi yaptıklarını duyurdular.

Konut Kredisinde İndirim Ne Zaman Bitecek?

Ne yazık ki bankaların konut kredisi faiz oranları için verdikleri kesin bir tarih bulunmuyor. Yani konut kredisi indirimi son tarih olarak bankalar tarafından verilen bir bilgi bulunmuyor. Konut sektörünün temsilcileri bankaların yüksek kredi maliyetleri karşısında zararına kredi kullandırdıklarını iddia ederken bu da kısa bir süre içinde faiz oranları yeniden yükselecek şeklinde yorumlanıyor. Ancak bankaların bu yönde yaptıkları bir doğrulama ya da yalanlama bilgisi de bulunmuyor. Sektördeki bazı kişiler yapılan bu açıklamaları konut satışı arttırmak amacı ile yapılan bir pazarlama hamlesi olarak görürken bazı kişiler ise yüksek kredi maliyeti nedeni ile açıklamalara hak veriyor. Ancak bankaların bu konuda daha önce bir açıklama yapmadan aniden konut kredisi faiz oranları yükseldi açıklaması yapması beklenmiyor.Bankaların önce "bu ay sonunda kredi faiz oranları yeniden yükselecek" şeklinde açıklama yaparak vatandaşı önceden bilgilendirmesi bekleniyor.

Bankaların indirim kampanyası devam ederken sunmuş olduğu konut kredi faiz oranlarını konut kredisi hesaplama yaparak görüp, en uygun vade seçenekleri ve faiz oranlarından yararlanmak mümkündür.
Kaynak: emlak365