Konut Kredisinde En Karlı Vade Süresi Nedir?

25/07/2018

Konut kredisi vade süresinde çoğu banka 120 ay vade sunsa da bazı bankalar 240 hatta 360 aya kadar vade süresi sunuyorlar. Konut kredisinde hangi vade seçeneği daha karlıdır?

Konut kredisi vade süresi ile ilgili BDDK tarafından belirlenen en üst sınır 240 ay vade olmasına rağmen bazı özel konut kredisi paketlerinde bu süre 30 yıla kadar çıkabiliyor. Konut kredisinde bankalar 20 yıl sürenin çok uzun olması ve daha fazla risk dolayısı ile 10 yıl vadeli ürünler sunmayı tercih ediyorlar.

Bankaların 10 yıl boyunca müşterisi olunması ve 1.5 kata yakın ve bazen daha fazla faiz ödenecek olması dolayısı ile 200.000 TL'lik bir konutun maliyeti 10 yıl vade ile 450.000 TL ila 500.000 TL arasında olacak olmasından dolayı yüksek faizler ödemek zorunda kalınacaktır.

20 Yıl Vadede Ne Öderim?

DenizBank, ŞekerBank ve Garanti Bankası 240 Ay vadeli konut kredisi ürünleri sunmaktadır. 240 ay vadeli konut kredileri faizleri masrafları ve riskinden ötürü genel olarak 120 ay vadeli konut kredilerinden daha yüksek faiz oranda olmaktadır.

20 yıl vadeli konut kredisi ürünü tercih edildiğinde faiz ödemeleri ortalama olarak iki katına katlanacaktır. Konut kredisinin aylık ödeme tutarı 120 aya oranla daha düşük olsada toplan ödenen miktarda ciddi bir fark oluşacaktır.

Ayrıca bankalar tarafından tüketiciye konut kredisi vade süresi boyunca yapılan sigortaların maliyetlerinden kaynaklı da ödeme miktarı artacaktır. Tüketicin aylık ödeme tutarlarını ödeme güçlüğü çekmemesi durumunda en kısa vade süreli konut kredisinde daha kazançlı olacaktır. Konut kredisi vadesi azaldıkça ödenen faiz oranı azalacaktır.

Kaynak: KrediPazarı