Konut Kredisinde Düşük Faiz ve Uzun Vadeli Yeni Model

08/11/2019

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün yaptığı açıklamada 20 yıla kadar vadelerde bugüne kadar görülen en düşük faiz oranı ile sunulacak yeni bir konut kredisi modeli üzerinde çalışıldığını ve bu ay içinde duyurulacağını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün Samsun'da İş Dünyası Buluşmasında yaptığı açıklamalarda konut kredisi ve taşıt kredisi faiz indirimlerinin talebi arttırarak her iki sektörü de canlandırdığına değinerek yeni bir konut kredisi modeli için çalışmaların tamamlanma noktasına geldiğini belirterek bu ay içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını duyurdu.

Albayrak yeni modelde konut kredisi vadelerinin 20 yıla kadar çıkarılıp faiz oranlarının da daha da düşeceğini müjdeleyerek ‘"Asgari ücretli, dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapacak bir modelin finasman altyapısını tamamladık. 20 yıl vadeyle ve bugüne kadar Türkiye'de uygulanmış tarihin en düşük faiz oranı ile kira öder gibi ev sahibi olacaklar.’’ dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve kamu bankaları ile yürütülecek kampanya kapsamında yılda 100.000 vatandaşın uygun koşullarda ev sahibi yapılması planlanıyor. Albayrak ‘‘ Her yıl en az 100.000 vatandaşımızı ev sahibi yapacak bu modelin tüm ayrıntılarını, evlerin modellerini, şehirleri, uygulama şartlarını bu ay bitmeden Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde özel bir programla vatandaşlarımıza anlatacağız."

Konut kredisinde uygulanacak olan yeni model konut almak için bekleyen vatandaşı oldukça mutlu etti. Konut sektörü temsilcileri de faiz oranlarındaki düşüşe tüketicinin tepkisinin çok hızlı olduğunu belirterek yeni modelle konut sektörüne olan hareketin çok daha artmasını ve sektörün ciddi bir ivme kazanmasını beklediklerini bildirdi.

Konut Fiyatlarında Ciddi Artışlar Yakın

Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu konut maliyetlerindeki artış karşısında konut fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirterek ‘‘Demirde yaklaşık %337 maliyet artışı olmuş, hazır betonda %203, çimentoda da %180..Bu 3 yıllık rakamlar ama gelin görün ki konut fiyatlarına baktığımız zaman son 3 yılda fiyatlar sadece %10 artmış. Bu sürdürülebilir bir şey değil, tabi satışlar azaldığı noktada geliştiriciler zam yapamıyor ve bu bir yere kadar gidebiliyor. Son 2 senedir de birikmiş bir talep var, bunu da görüyoruz ve hareketlenme başlıyor. Bu maliyet artışları 2020 yılında bir şekilde fiyatlara yansıyacaktır o yüzden de alımlarını geciktiren potansiyel müşterilere geç kalmamalarını tavsiye ediyorum.’’ ifadeleri ile uyardı.

Konut Kredisi Faiz Oranlarında Son Durum

Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması 7 Kasım itibariyle %1.43 seviyesinde yer alıyor. En uygun konut kredisi faiz oranı ise kamu bankalarındaki aylık %0.99 faiz oranı düzeyinde. Söz konusu oran özel bankalarda ise %1.04 seviyesinde.

Konut Kredisi Hesaplama

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre bankalardan 250.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık taksitleri 10 yıl vade için yaklaşık 3.500 TL oluyor. Kredinin vade sonunda toplam geri ödemesi ise 428.000 TL’ ye karşılık geliyor.

Kaynak: KrediPazarı