Konut Kredisi ile Alınacak Evin Tapu İşlemlerinde Nelere Dikkat Edilmeli?

22/10/2014

KrediPazari.com konut kredisi ile ev alacakların tapu işlemleri sırasında ve öncesinde dikkat etmesi gereken 5 noktayı araştırdı.

Kiradan kurtulup artık kira yerine kredi taksiti ödeyerek ev sahibi olmak isteyenler ev alımında nelere dikkat etmeli? KrediPazari.com konut kredisi ile ev alacakların tapu işlemleri sırasında ve öncesinde dikkat etmesi gereken 5 noktayı araştırdı.

1. Tapu Üzerinde İpotek, Şerh Var mı? Tapu Kayıtları Temiz mi?

Banka kullandıracağı krediye, ekspertiz raporuna göre karar verir. Eksper, tapuda yer alan ada parsel numarası, tapuda kayıtlı kişinin bilgileri ve diğer bilgilerle evin kayıtlı olduğu tapu dairesinden tapu kayıtlarını sorgulatır. Evin üzerinde ipotek, şerh veya haciz bilgilerinin olup olmadığının araştırıldığı bu işleme ‘Tapu Tahkikatı’ denir. Tahkikat sonuçlarına göre evin üzerinde haciz olması, şerh veya daha önceden kullanılan krediye ait mevcut ipotekler, bankanın krediye olumlu cevap vermesine engel teşkil eder. Tüm bu işlemlerden önce, evi satın alacak kişi de tapu fotokopisi ile ilgili tapu dairesine giderek tapu üzerinde ipotek, şerh ya da haciz olup olmadığını araştırabilir.

2.Belediye Rayiç Bedeli Belgesi Önceden Hazır Olmalı

Tapu alım satım işlemlerinde evin alım satım bedeli, minimum belediye rayiç bedeli üzerinden yapılır. Evin değerini bu bedelden daha yüksek göstermek mümkündür. Ancak alım satım masraflarının ve vergilerin de bu rakam üzerinden hesaplanacağını unutmamak gerekir. Ev alımı için konut kredisi kullanılacaksa evin bedeli tapuda kredi kullanılacak rakam üzerinden gösterilir. Örnek olarak belediye rayiç bedeli 80.000 TL olan bir ev konut kredisi kullanılarak alınacaksa ve kullanılacak konut kredisi (ekspertiz değerine göre hesaplanmış) 200.000 TL ise tapuda evin değeri 200.000 TL olarak gösterilir ve alım-satım masrafları bu rakam üzerinden hesaplanır.

3. Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)

Tapuda alım-satım işlemlerini yapılması için zorunlu deprem sigortasının yaptırılması gerekir. DASK'ın geçerlilik süresi 1 yıldır. Gaymimenkul için önceden yaptırılmış bir deprem sigortası varsa ve süresi dolmadıysa alım-satımda kullanılabilir.

4.Değer Artış Kazancı

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'na göre, 2007 yılından önce satın alınan gayrimenkullerde 4 yıl, 2007 yılından sonra satın alınan gayrimenkullerde 5 yıl geçmeden  gayrimenkulün satılması durumunda değer artış kazancından dolayı elde edilen kar vergi olarak tahsil edilir. Alım-satım değeri arasındaki fark kar olarak düşünülür ve aradaki farkın 2011 yılı için 8.000 TL’yi aşması halinde, takip eden yılın Mart ayında yıllık gelir vergisi beyannamesi ile ödenmesi gerekir.

5. Ortak Tapu

Konutu satın alacak kişi ile konut kredisi kullanacak kişi farklı ise ortak tapu işlemleri yapılır. Orkak tapu işlemi için kişilerin akraba olmasına gerek yoktur. Banka kişilerden birine veya her ikisine farklı krediler kullandırabilir. Ortak tapu talebinde bulunanların iki kişiden fazla olması (akrabalık dışında) kredi onay sürecini zorlaştırabilir.

Kaynak: KrediPazarı