Konut Kredisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

23/07/2018

Ülkemizde konut kredisi kullanım oranı her geçen gün artarken konut kredisi çekerken mümkün olan en iyi koşullardan faydalanmak için belirli kriterlere dikkat edilmesi gerekmektedir.

Konut kredisi faiz oranları her geçen gün yükselmeye devam etse de yine de yeterli nakit birikimi olmayan kişiler mecburen konut kredisi çekerek konut satın alma yöntemini tercih etmektedir. Peki, konut kredisi hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Konut Kredisi Nedir?

Bankaların müşterilerinin konut alımlarının finanse etmek üzere kullandırmış oldukları kredi paketlerine konut kredisi adı verilmektedir.

Konut Kredisinde En Uzun Vade Kaç Aydır?

Konut kredileri için bankalar genelde 120 ay vadeli konut kredisi paketi kullandırmakta olup ülkemizde 240 ay vadeli konut kredisi veren bankalar bulunduğu gibi son yapılan kampanyalar ile 360 ay vadeli konut kredisi kullandırımı da yapılmaktadır.

Ancak konut kredisinde vade uzadıkça ödenen toplam konut kredisi faizi yükseldiği için mümkün olan en düşük kredi vadesi seçilerek konut kredisi başvuru formu doldurulmalıdır. Örneğin konut kredisi hesaplama yapıldığında 200.000 TL 120 ay vadeli konut kredisi kullanmak isteyen kişilerin aylık ödemeleri 3.604 TL olurken aynı kredinin 240 ay vadeli kullanılması durumunda aylık kredi taksit tutarı 3.479 lira oluyor.

Yani aylık kredi taksit ödemesi sadece 125 lira azalırken toplam ödenen konut kredisi maliyeti ise katlanarak artıyor. Bu nedenle konut kredisi çekmek isteyen kişilerin mutlaka kredi vadesini gereksiz yere uzatmaması gerekiyor. Konut kredisinde mümkün olan en kısa vadenin seçilmesi emlak365,com olarak görüştüğümüz tüm emlakçılar tarafından öneriliyor. Ancak bu noktada da hesaplama yaparken maaşa göre konut kredisi hesaplaması yapılması ve asla aylık toplam gelirin yarısını geçmeyecek şekilde konut kredisi başvuru formu doldurulması gerekiyor.

Konut Kredisi Ödenmediği Zaman Ne Olur?

Hesapsız şekilde yapılan konut kredisi başvuruları ya da uzun vadede konut kredisi çeken kişinin işten çıkarılması gibi nedenlere bağlı olarak ödemelerde gecikmeye düşmek kaçınılmaz bir son halini almaktadır. Ne yazık ki işsiz kalanın kredi borcu için bir kredi işsizlik sigortası poliçesi bulunuyorsa bu durumda borcunu ödemeye devam etmesi zorunludur. Yani işten çıkarılma tek başına bankanın size kredi borcu ertelemesi yapmasını sağlamaz. Konut kredisi borcumu ödeyemiyorum diyorsanız bankanızla iletişime geçerek konut kredisi yapılandırma başvurusunda bulunma hakkınız var. Konut kredisi vadesi uzatılarak konut kredisi aylık taksit tutarı düşürülüyor. Konut kredisi borcunun 3 ay üst üste son ödeme tarihi geçmesine rağmen ödenmemesi durumunda ise konut kredisi ipotek hakkı banka tarafından kullanılıyor ve konuta haciz konularak icradan satılıyor.

Kaynak: kamu personeli