Konut Kredisi Faizlerine Teşvik Gelmeli

23/07/2019

ATSO Meclis Üyesi ve Emlak Komisyoncuları Başkanı Ersoy, konut sektöründe satış işlemlerinin durma noktasına geldiğini ve sektörün yeni konut kredisi teşvik paketlerine ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Konut satışlarında büyük bir düşüş olduğunu aktaran Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Üyesi ve Emlak Komisyoncuları Başkanı Halil Ersoy, kredi faizlerinin düşürülerek yeni teşvik paketlerinin açıklanması gerektiğini söyledi.

Sektördeki sıkıntının aşılması için konut kredisi faiz oranlarıyla birlikte piyasalarda bir takım düzenlemelerin yapılması gerektiğine işaret eden Başkan Ersoy, “Şu an konut kredilerindeki faiz oranları çok yüksek. Bu nedenden ötürü kimse cesaret edip krediyle konut almaya kalkışmıyor. Önceden konut kredisiyle ev aldığınız zaman kira geliriyle kredinin büyük bir bölümünü karşılayabiliyordunuz. Bugün böyle bir tablo da söz konusu değil. Ayrıca bankaların mevduat hesaplarına verdikleri faizler de aşırı yüksek. Zaten bu mesele konut sektörünün durmasında en önemli aktör oldu. Mevcut piyasa şartları ışığında, konuta yatırım yapmanın bir getirisi kalmadı ve haliyle sektör durma noktasına geldi. İnsanlar, ellerindeki birikimlerini getiri olmayan konut sektörü yerine getirisi daha fazla olan mevduat hesaplarında kullanmayı tercih ediyorlar. Acilen sektöre yönelik bir dizi tedbirler alınması gerekiyor. Mutlaka konut sektörünü ayağa kaldıracak yeni paketlere ihtiyaç duyulmakta” dedi.

Yabancılara Konut Satışı Sevindirdi

Yabancılara yapılan konut satışları hakkında da bilgiler veren Ersoy, “Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %30,5 artarak 2.689 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Haziran 2019'da ilk sırayı 1.009 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 668 konut satışı ile Antalya, 134 konut satışı ile Ankara, 123 konut satışı ile Yalova ve 122 konut satışı ile Bursa izledi.Yabancılara yapılan konut satışlarını, ülke uyruklarına göre incelediğimizdeyse en çok konut satışı Irak vatandaşlarına yapıldı. Haziran ayında Irak vatandaşları Türkiye'den 429 konut satın aldı. Irak'ı sırasıyla, 415 konut ile İran, 190 konut ile Rusya, 126 konut ile Almanya ve 113 konut ile İngiltere ve Kuveyt izledi” bilgilerini paylaştı.

Kaynak: Antalya Ekspres