Konut Kredisi Faizlerinde İndirim Sinyalleri Hızlandı

04/09/2019

Dün açıklanan enflasyon oranlarının beklenenin altında gerçekleşmesi ile Merkez Bankası’nın Eylül Para Politikası Kurulu’ndan beklenen indirim olasılığı da arttı. Gelişmeler karşısında konut kredisi faizlerinde indirim sinyalleri hızlandı.

Hafta başında açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) rakamlarının ve dün açıklanan enflasyon oranlarının beklentinin altında gerçekleşmesi ile döviz kurları hızla geriledi. Enflasyon oranlarının son 15 ayın en düşük seviyesine inmesi ile Türk Lirası günü dolar kuru karşısında kazanca geçerek kapatan tek gelişen ülke parası oldu.

Ekonomi açısından açıklanan iki önemli verinin de olumlu olmasının ardından gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 12 Eylül’de gerçekleştireceği Para Politikası Kuruluna çevrildi. Ekonomist ve uzmanların beklentileri Temmuz ayından sonra Eylül toplantısında da repo faizlerinde indirime gidilmesi yönünde. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan araştırma şirketleri, kurum ve uzmanlar para politika faizlerinin Eylül toplantısında 200 ile 250 puan düşmesini tahmin ediyor.

TCMB’nin beklentiler doğrultusunda indim uygulaması bankaların likidite ve kredi masraflarını düşürerek kredi faiz oranlarında indirime gitmesini daha kolay hale getirecektir. Temmuz ayında 10 ay sonra %24’den %19.75’e düşen repo faizleri sonrasında bir çok banka arka arkaya konut kredisi faiz oranlarında indirime giderken konut kredisi faizleri %1’in altına kadar indi.

Temmuz’da uygulanan 425 puanlık faiz indiriminin ardından konut kredisi faiz oranları ortalaması %1.9’dan yaklaşık beş haftalık süreçte %0.27 puan azalarak %1.63’e düştü.

Eylül toplantısında beklenen oranda indirim yaşanması ile beklenti konut kredisi faiz oranlarının tekrar bir indirim atağına girmesi yönünde. Analistler indirim sonrası özel bankalarda da konut kredisi faizlerinin %1’in altına inebileceği öngörüsünde bulunuyor.

Güncel olarak en düşük konut kredisi faiz oranı kamu bankalarının ortak kampanyası dahilinde uygulanan %0.99 düzeyinde. Özel bankalarda ise en uygun konut kredisi faiz oranı %1.27’ ye indi.

En uygun konut kredisi faizi üzerinden 150.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık ödemeleri 5 yıl vadede yaklaşık 3.300 TL 10 yıl vadede 2.150 TL oluyor. Kredinin toplam geri ödemesi ise 5 yıl vade için 199.700 TL’ ye, 10 yıl vade için 257.000 TL’ ye karşılık geliyor.

Kaynak: KrediPazarı