Konut Kredisi Faiz Oranları Yüzde 2’yi Aştı

19/07/2018

Konut kredisi faiz oranları birçok bankada %2’yi geçti. TCMB ve REIDIN indekslerine göre konut fiyatları reel olarak bir yıldır geriliyor. Bir firmadan daha konkordato geldi.

İnşaat ve konutta buhran derinleşiyor. TCMB ve REIDIN indekslerine göre konut fiyatları reel olarak bir yıldır geriliyor. Son güncellemeler itibariyle, 3 banka aylık konut kredisi faizlerini %2’ni üstüne çekerken, Odaş Yapı da konkordato ilan etti. Bakan Albayrak’ın bankalara ipotek kredisi faizini düşürmeleri için rica ettiği iddia edildi.

İpotekle Konut Orta Sınıf İçin Hayal Oluyor

Konut kredisi faiz oranları aylık %0.98’ken 120 ay vadeyle 300 bin TL kredi çeken bir kişi ayda 4 bin 262.61 TL taksit ödeyecekti ve 300.000 TL’nin geri ödemesi ise yaklaşık 511 bin 440 TL olacaktı. Bugün en düşük faiz oranı olan %1.38 faiz oranı ve 120 ay vadeyle 300.00 TL çeken kişi ayda 5 bin 130.59 TL ödeyecek. Geri ödemesi ise yaklaşık 615 bin 600 TL. Yani bu durumda vatandaşın cebinden aylık 868 TL, toplamda ise 104 bin 160 TL fazladan para çıkmış olacak.

Odaş Yapı Konkordato İstedi

Son zamanlarda artan, konkordato başvurularına bir yenisi eklendi. İnşaat firması Odaş Yapı Sanayi Ticaret AŞ, mahkemeden konkordato talebinde bulundu. Mali yapısı zayıflayan ve mal varlıklarının muhafazası için Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesine başvuran Odaş Yapı’ya, üç aylık geçici konkordato kararı çıktı.

Albayrak Bankalara Ne Dedi?

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Bankalarla bir toplantı düzenledi ve konut kredisi faiz oranları meselesine değinildi. Bakan Albayrak’ın bankaların ellerini taşın altına koymaları ve konut kedisinde faiz oranlarının %0.98’de kalması konusunda görüşme yaptığı gelen bilgiler arasında. Bankaların bu konuda nasıl bir adım atacağı ise şimdiden merak konusu olmuş durumda.

Kaynak: paraanaliz