Konut Kredisi Faizleri Yeniden Yükselişe mi Geçti?

08/04/2020

Bankaların kredi faiz oranları yaklaşık 10 aydır düşüş yönlü hareket ediyordu. Coronavirüsün oluşturduğu ekonomik olumsuzluklar sonrası konut kredisi faizleri yeniden yükselişe mi geçti?

Türk Lirasında 2018’de yaşanan sert değer kaybı sonrası yükselen kuru paralel olarak hızlı şekilde artan bankaların kredi faiz oranları 2019 başında düzenlendikten sonra, yılın ikinci yarısından itibaren sert düşüş gösterdi. Merkez Bankası’nın da politika faiz indirimleri ile hızlanan kredi faizleri son yılların en düşük seviyelerine geriledi.

Bankaların konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi faizleri söz konusu dönemde bazı bankalarda %3’ lerin üzerine çıktıktan sonra hızla gerileyerek psikolojik seviye olan %1’in altında seviyelere kadar düştü.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de ciddi şekilde etkili olan coronavirüs öncesinde hemen her bankada kredisi faizleri %1’in altında seviyelerde iken yükseliş göstermeye başladı.

İlk olarak ihtiyaç kredisinde başlayan faiz artışları sonrasında %0.79’a kadar inen oranlar birçok bankada yeniden %1’in üzerine çıktı. Konut kredisinde ise artışlar daha sakin kalırken pek çok bankanın kampanyalı faiz oranları yükseldi.

Taşıt kredisinde ise kamu bankalarının yerli üretim otomobillere destek kredisi kapsamında üretimi Türkiye’de yapılan araçlara 5 yıl vadeye kadar aylık %0.49 faizle kredi kullandırmaya devam ediyor. Söz konusu kredi Mart sonunda son bulacakken haziran sonuna kadar uzatıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) coronavirüs tedbirleri kapsamında ekonomik istikrar paketi devreye alarak bankaları likidite yönünden destekleyip tüketicinin uygun koşullarda kredi taleplerinin karşılanmasını sağlamaya çalışıyor.

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre en uygun konut kredisi faiz oranı kamu bankalarının sıfır konut kampanyasında kullandırılan %0.79 seviyesinde. İkinci el konut için ise Türkiye Finans’ın 5 yıl vadeye kadar sunduğu %0.93 seviyesinde uygulanıyor. İkinci el konut için 10 yıl vadede ise en düşük faiz oranı %0.94 olarak uygulanıyor.

Bankalardan 300.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde kredinin 10 yıl vadede aylık taksitleri en uygun 3.900 TL oluyor. Kredinin vade sonunda kişiye ve konuta göre değişen masraflar hariç toplam faiz ve anapara ödemesi 465.000 TL’ ye denk geliyor.

Kaynak: KrediPazari