Konut Kredisi Faiz Oranlarının Yüzde 0.50- 0.60’a Düşmesi Bekleniyor

08/11/2019

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın dün açıkladığı en düşük konut kredisi faiz oranları söylemi üzerine faizlerin ne kadar düşeceği merak konusu oldu? Konut kredisi faiz oranları yeni modelde %0.50-0.60 seviyelerine düşebilir.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın "tarihin en düşük faizi" sözleriyle müjdelediği konut paketi vatandaşta heyecan yarattı. Konut kredisi faizleri tarihin en düşük seviyelerini Mayıs 2013'te görmüştü.

O dönemde konut kredisi faizleri yıllık bazda %8 seviyelerine kadar inmişti. Vatandaşlar, 5 yıl vadede %0.65, 10 yılda ise %0.67 faizle ev sahibi olmuştu. Yeni finansman paketiyle faizin bu seviyelerin de altına inebileceği belirtiliyor. Sektör temsilcileri, 20 yıla çıkarılacak vadede faiz oranının %0.50 ila %0.60 arasında olabileceğinin altını çiziyor.

Konut kredisi faiz oranının %0.60'a inmesi durumunda 100.000 TL kredi konut kredisi hesaplama yapıldığında aylık 787 TL, toplam 188.963 TL ödeyerek ev sahibi olabilecek. Faiz oranı %0. 55'e faiz oranı ile konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde ise aylık taksitler 751 lira olacak . Faiz oranının %0. 50'ye inmesi durumunda ise 20 yıl vadede 100.000 liralık konut kredisi için vatandaşın aylık ödemesi gereken tutar 716 lira olacak.

Dar Gelirli de Konut Sahibi Olabilecek

Mevcut piyasa koşulları ve bankaların konut kredisi faizlerindeki yüksek oranlar nedeniyle dar gelirli ile orta üstü gelir grubunun satın alma gücünde makasın son zamanlarda çok açıldığını belirten İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, "Bu model ile dar gelirli için ev sahibi olmak hayal olmaktan çıkacak. Bu model sosyal devletten beklenen isabetli bir hamle. Bizler artık maliyetlerin artışı, arsa bedelleri gibi nedenlerle dar gelirliye konut pazarlamak için bir plan yapamıyorduk. Bankalar da dar gelirliye kredi vermek konusunda başarılı olamadı. Bunun devlet eliyle desteklenmesi, faizi 20 yıl vadeyle çok düşük oranlarda sunabilir" diye konuştu.

Büyük Fırsat

Ağustos’ta ödeme süresinin 15 yıla çıkarılmasının ardından konut satışlarının arttığına vurgu yapan KONUTDER Başkanı Altan Elmas, "Vadenin 20 yıla çıkarılmasıyla birlikte tarihin en düşük faiz oranlarının uygulanması alt gelirli vatandaşların ev alması için çok önemli. Yapılan bu hamle yavaşlayan gayrimenkul sektörü ve buna bağlı inşaat yan sanayi sektörlerini de büyütecek. Kira öder gibi uzun vadeli konut kredisiyle Türkiye tanışacak. Sosyal adalet ve dar gelirli vatandaşın ev sahibi olması açısından son derece büyük bir fırsat" dedi.

Konutlar TOKİ Eliyle Yapılabilir

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, Türkiye'de gelir gruplarının satın alma gücüne göre konut ihtiyacında dar gelirlilerin ön sırada olduğunu söyledi. Oluşturulacak modelin önemli bir çözüm olacağını belirten Yetgin, "Alt gelir grubu için büyük oranda üretim TOKİ tarafından yapılıyor. Şimdi bu model, yüksek faiz oranları yanında düşük faiz ve uzun vade ile ödeme gücünü artırıyor. Konutlar büyük ihtimalle TOKİ eliyle ihale edilip hayata geçirilecektir" dedi.

Kaynak: Sabah