Konut Kredilerine Teşvik ve Destekler Yağıyor

20/03/2020

Son haftada konut kredisine teşvikler arka arkaya geliyor. Merkez Bankası’nın kredi büyümesini desteklemesi ve faiz indiriminin ardından Türkiye Bankalar Birliği de kredi koşullarının gevşetilmesi ve bireysel kredi kullanım taleplerinin hızla karşılanmasını tavsiye etti.

Konut kredisi kullanmak isteyen tüketiciler için destekler hızla artıyor. Konut için yaklaşık üç çeyrektir devam eden kredi faiz indirimlerinin %0.80 seviyelerine gerilemesinin ardından tüketiciyi sevindirecek yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bankaların kredi kullandırım koşul ve şartlarında gevşeme beklenirken bir diğer gelişme ise konut kredisindeki peşinat sınırının indirimi oldu.

İlk olarak Merkez Bankası 17 Mart salı günü olağanüstü toplanarak para politikası faizlerinde 100 baz puan indirim gerçekleştirmişti. Corona virüsün neden olması muhtemel ekonomik olumsuzluklara karşı tedbirler alan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bu kapsamda zorunlu karşılıklarında değişikliğe gitti. Karar sonrası bankalara sunulan likiditeyi arttıran TCMB kredi büyümesini ve bireysel kredi arzının arttırılmasına yönelik adımlar arttı.

18 Mart çarşamba günü ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılan Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı'nda konut kredileri için büyük bir değişiklik kararı açıklandı.

Tedbirler kapsamında konut kredisi peşinatları düşürüldü. 500.000 liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktar %80’den %90’a çıkarılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Konut kredilerinde asgari peşinat %10’a düşürülecek " dedi.

19 Mart perşembe günü de Türkiye Bankalar Birliği (TBB) corona virüsün ekonomiye olumsuz etkilerini önlemek için bankalarla tavsiye kararı paylaştı. Kararda bireysel kesimin kredi taleplerinin hızlıca değerlendirilmesi ve karşılanması, krediye erişim imkanlarının ve kredi koşullarının iyileştirilmesi, kredi kanallarının açık tutulması ve vade, ödeme, taksit koşullarında esneklik sağlanması tavsiye edildi.

Gelişmeler sonrasında bankaların diğer bireysel kredi türleri ile beraber konut kredisi koşullarını da gevşetmesi, kredi musluklarını daha açık hale getirmesi ve kredi kullandırımını arttırması bekleniyor.

Bir diğer tavsiye ise faizlerin düşmesine rağmen konut kredisi yapılandırma talebi karşılanmayan tüketiciler için geldi. TBB kararda yapılandırma taleplerinin kısa sürede sonuçlandırılması, ödeme ve taksit seçeneklerinde esneklikler sağlanmasını tavsiye etti.

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre gelişmeler sonrasında konut kredisi başvurularında red oranının düşmesi ve bankaların kredi kullandırmak için rekabetinin artması bekleniyor. Güncel olarak konut için sadece kamu bankaları ve birkaç özel bankada 10 yıl vade üzerinde kredi kullandırılırken bu oranın da artabileceği düşünülüyor.

Kaynak: KrediPazari