Konut Kredilerindeki Artış Risk Sınırında mı?
Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan durgunluğa rağmen konut kredisi hacmindeki artış devam ediyor.
Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan durgunluğa rağmen konut kredisi hacmindeki artış devam ediyor.
Tüketici Kredileri 200 Milyarı Aştı
22 Şubat 2013 BDDK verilerine göre (mali kesim hariç katılım bankaları dahil) tüketici kredileri 200 milyarı aştı. Şubat 2013 üçüncü haftasına kıyasla % 0.44 oranında artış oldu. 1 haftada 870 milyon TL artan tüketici kredileri, 199 milyar 399 milyon TL'den, 200 milyar 269 milyon TL'ye ulaştı. Geçen yıl aynı tarihlerde (20 Ocak 2012) tüketici kredileri hacminde % 0.25 oranında artış yaşanmıştı.
Geçen hafta Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 4,75'ten yüzde 4,50'ye, borç verme faiz oranı yüzde 8,75'ten yüzde 8,50'ye çektiğini açıklamıştı. Yapılan açıklamada ekonomik istikrarı korumak amacıyla faiz koridorunun sınırlı oranda indirilmesi ve zorunlu karşılıklara ilişkin sıkılaştırıcı yönde adımların atılarak tedbir alınmasının gerekliliği belirtilmişti.
Yapılan açıklamalara ve beklentilere ilişkin uzmanların bir bölümünün görüşü; konut kredisi, ihtiyaç kredisi ve takipteki tüketici kredisi hacmindeki artışın beklentilerin üzerine olması ve artışın sadece tüketime yönelik şekilde olması halinde BDDK'nın kredilerdeki karşılıkları arttırabileceği yönünde... Bu söylemlere karşılık, son aylarda yaşanan konut kredisi faiz oranlarındaki durgunluk, tehlike sinyallerinin henüz çalmadığını gösteriyor.
Konut Kredileri 89 Milyar'ı Geçti
Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan durgunluğa rağmen konut kredisi hacmindeki artış devam ediyor. Faiz oranlarında değişikliğe gitmeyen bankalar, farklı kredi kampanyaları ile hareketliliğini korumaya çalışıyor. Bahar kampanyaları, meslek mensupları ve kurumlara özel kredi teklifleri ile kredi hacmindeki artışın, önümüzdeki günlerde de sürmesi bekleniyor.
KrediPazari.com'un BDDK verilerinden elde ettiği bilgilere göre 15 Şubat 2013 tarihinde 88 milyar 827 milyon TL olan konut kredisi hacmi, 22 Şubat 2013'te 88 milyar 272 milyon TL'ye ulaştı. Konut kredilerinde 1 haftada % 0.50'lik büyüme ile 445 milyon TL artış yaşandı. Geçen yıl aynı tarih aralığında konut kredilerinde haftalık % 0.10 düzeylerinde büyüme yaşanmıştı.
İhtiyaç Kredilerinde Artış Devam Ediyor
Ekim ayında başlayan ve Kasım ayı ilk haftasına kadar süren ihtiyaç kredileri hacmindeki daralma, Kasım ayının ikinci haftasından itibaren yerini yükselişe bıraktı.Yılbaşı kampanyaların da etkisiyle Aralık ayı sonunda yılın en yüksek yükselişini yaşayan hacim, Şubat ayı son haftasında 70 milyar 333 milyon TL'ye ulaştı. Bir önceki haftaya kıyasla hacimde % 0.35 düzeyinde artış oldu.
Geçen yıl aynı zaman aralığında ihtiyaç kredileri hacminde % 0,13 oranında düşüş yaşanmıştı.
Taşıt Kredilerindeki Hacim Hızla Düşüyor
Yaz döneminde başlayan taşıt kredileri hacminde yaşanan daralmanın etkisinin Şubat ayı son haftasında da etkisini sürdürdüğü görüldü. Şubat ayı son haftasında bir haftada 11 milyon TL azalan hacim, 7 milyar 908 milyondan 7 milyar 897 milyona düştü.
Takipteki Tüketici Kredilerindeki Artış Dikkat Çekiyor
1 haftada yüzdelik artışta %1 oranında artan takipteki tüketici kredileri hacmi, 22 Şubat 2013 itibariyle 4 milyar 458 milyon TL'ye ulaştı. Geçen yıl yaklaşık aynı tarihte hacimde % 0.06 oranında artış olmuştu.