Konut Kredilerinde Peşinat Yüzde 10’a Düştü

25/01/2019

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK),Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik’te önemli değişiklikler yaptı. Konut kredileri artık konutun ekspertiz değerinin %90’ına kadar kullanılabilecek. Böyleliklikle konut kredisinde peşinat %10’a düştü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK),Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik’te yaptığı değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlandı.

Konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde, kredi tutarının konutun değerine oranının %80’ini aşamayacağına ilişkin hüküm korundu. Ancak, enerji verimliliği yüksek konutlar için ayrıcalık sağlandı. Buna göre, enerji kimlik belgesi bulunan, enerji performansı A sınıfı olan konutlar için, konut değerinin %90’ına, enerji performansı B sınıfı olan konutlar için de %85’ine kadar kredi kullandırılabilecek.

Taşıt Kredilerinde Limit 120 Bin

Taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı krediler ile finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri 120 bin lira ve altında olanlar için %70’ine kadar kredi kullandırılacak. Değeri 120 bin lirayı aşan taşıtlarda ise 120 bin liraya kadar olan kısım için %70, 120 binin üzerindeki tutar için de %50 oranında kredi kullandırılacak. Daha önce 100 bin liraya kadar olan taşıtlar için %70 oranı uygulanıyordu, 100 bin lirayı aşan kısım için de %50 oranında kredi kullandırılabiliyordu.

Kamu Bankalarına Muafiyet

Sermayesinin çoğunluğu ayrı ayrı veya birlikte Hazine'ye, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ'ye ve merkezî yönetim kapsamındaki diğer kamu idarelerine ait bankalara kullandırılan krediler, Bankacılık Kanunu ile belirlenen kredi sınırlarına dahil olmayacak.

60 Aya Kadar Vadeli Tüketici Kredisi

Ziraat Bankası öncülüğünde başlatılan kredi kartı borçları için düşük faizle tüketici kredisi kullandırılmasıyla ilgili de yönetmelikte değişiklik yapıldı. Buna göre, 25 Ocak 2018 tarihi itibarıyla asgari tutarı ödenip kalan borcu kredilendirilenler de dahil olmak üzere dönem borcu kısmen veya tamamen ödenmemiş kredi kartlarının mevcut borç bakiyeler ile sınırlı olmak üzere kredi kartı borçlarının ödenmesi amacıyla 60 aya kadar tüketici kredisi kullandırılabilecek. Kredi kartı borcunun başka bir bankada bulunması durumunda kredi, borcun ödenmesini teminen ilgili bankaya ödeme yapılması suretiyle kullandırılacak.

Kaynak: Habertürk