Konut için garanti belgesi istenir mi?
Eğer yeni yapılan projelerden konut almayı düşünüyorsanız satıcı firmadan garanti belgesi ve konut kullanma kılavuzu isteyin!
Konut alırken eski alışkanlıklarımızı unutmanın gerektiği bir dönemde yaşıyoruz artık. Büyüklerimiz ‘başını sokacak bir evin olsun da neyden olursa olsun’ derdi ama onca para verdikten sonra da aldığımız konutta bazı beklentilerimize karşılık bulmak bir zorunluluk haline geldi. Her şeyden önce aldığımız konut bizi mutlu edebilmeli. İçine girdiğiniz zaman kendinizi iyi hissetmelisiniz. Aksi taktirde çıkan sorunlar nedeniyle ilerleyen yıllarda hayatınız zindan olabilir. Evinizi satmak istersiniz ama satamazsınız, kurtulamazsınız bir türlü ondan aksilik bu ya... Orada geçirdiğiniz her an sizin için kabus olabilir. Tesisat sistemleri sürekli arızalan, rutubetten duvarları ağlayan ve iyi havalandırılamayan konutlar bu sıkıntının en önemli nedenini oluşturabilir. Bunlar küçük şeyle gribi gelebilir ama sabah uyandığınızda tesisattan sızan suların içinde yürümek pek hoş olmasa gerek.
İçinde zamanımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz ve hemen hemen her yerini sürekli olarak kullandığımız konutları satın alırken bir ücret ödüyoruz. Aslında bu ücreti, konutun uzun yıllar dayanıklı bir şekilde bizim ihtiyaçlarımızı karşılaması için veriyoruz. Konutun ayıplı çıkması durumunda ise bir sürü masraf yaparak ayıplarını gidermeye çalışıyoruz maalesef.
Konutta garanti belgesi verilmeli
Sonuçta konutu, bir meblağ karşılığında alınabilen ve satılabilen bir ticari meta olarak düşünebiliriz. Bu durumda konut yapıp satarak para kazananlar olası ayıplardan da sorumlu olmalıdır. Nasıl ki bir araba, beyaz eşya ya da koltuk takımı alırken garanti belgesi veriliyorsa, ev alırken de garanti belgesi verilmeli.
Yeni yapılan konutlar deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılıyor ve sağlam yapılmak zorunda ama ilk olarak, inşaat firmaları hem depreme dayanıklılıkla ilgili hem de binanın taşıyıcı sistemleriyle ilgili garantiler verebilmeli. Bu garanti süreleri ise birkaç yıl değil en az 20-30 yıl olmalıdır. Ayrıca binanın elektrik, su ve doğalgaz tesisatlarıyla birlikte kullanılan tüm malzemelerin de garantisi verilmeli. İşçilikten kaynaklanan hatalar da bu garanti kapsamına alınmalı. Garanti belgesinin süresi de konutta mal sahibi ya da kiracının ikametiyle birlikte başlatılmalı.
Konut kullanım kılavuzu da olmalı
Garanti belgesiyle birlikte verilecek konut kullanım kılavuzları da tüketicinin hatalı uygulamalarını önleyebilir ve konutun daha işlevsel ve uzun ömürlü kullanılmasını sağlayabilir. Bu kapsamda duvarların silinmesi, parkelerin temizlenmesi ve elektrik panolarının kullanılması gibi konularla birlikte bir konutta kullanılan tüm malzemelerle ilgili ayrıntılı bilgiler bu kılavuzda yer almalıdır.
Şu anda inşaat sektörü genel olarak bu kurumsal ve tüketici odaklı yapıdan uzak olsa da bazı büyük firmalar bu konularda müşterileri memnuniyeti adına güzel uygulamalar yapmaya başladı. Eğer yeni yapılan projelerden konut almayı düşünüyorsanız satıcı firmadan bu belgeleri isteyin!
Kaynak: Milliyet