Konut fiyatlarında köpük etkisine dikkat
Avrupa ülkelerinin konut pazarlarına ilişkin araştırmaya bu yıl Türkiye ve İtalya'yı da eklendi. Araştırmacı kurum yatırımcıların çeşitli spekülasyonlarla konut fiyatlarında köpük etkisi yaratabileceği."
Menekşe Ataselim'in haberi
ABD'li gayrimenkul danışmanlık şirketi ERA'nın Avrupa 2007 araştırmasına göre, Türkiye, yüzde 68'lik ev sahibi olma oranı ile Almanya, Fransa, Hollanda ve İsviçre'yi geride bıraktı... Araştırmaya göre Türkiye'de ortalama konut fiyatı 110 bin YTL hesaplanırken, Almanya'da bir konut 300 bin YTL. Türkiye'deki fiyatlar sadece Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti'nden fazla ..
Avrupa'daki ilk ofisini 1993 yılında Fransa'da açan ABD'li gayrimenkul danışmanlık şirketi ERA, Avrupa ülkelerinin konut pazarlarına ilişkin araştırmasına bu yıl Türkiye ve İtalya'yı da ekledi. Ülkelerin ulusal ölçekte ortalama konut fiyatları, ev sahipliği olma oranı ve pazardaki genel hareketleri inceleyen ERA Avrupa 2007 araştırmasında, yüzde 68'lik ev sahipliği oranı ile Türkiye, Almanya, Fransa, Hollanda ve İsviçre gibi ülkeleri geride bıraktı. Ev sahipliği oranı Almanya için yüzde 42, Fransa için yüzde 58, Hollanda için yüzde 56 ve İsviçre için ise yüzde 37.2 olarak hesaplandı.
ALMANYA'DAN 3 KAT UCUZ
Türkiye dışında Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, Lüksemburg, Kıbrıs ve Portekiz'in de incelendiği araştırmada ulusal düzeyde ortalama konut fiyatları da hesaplandı ve Türkiye'deki ortalama konut fiyatının 66 bin Euro (110 bin YTL) olduğu belirtildi. Buna göre, araştırma kapsamındaki ülkeler arasında Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti dışında ortalamada en ucuz konutun Türkiye'de olduğu görüldü. Ortalama konut fiyatı Bulgaristan için 44 bin 100, Çek Cumhuriyeti için ise 67 bin 600 Euro olarak hesaplanırken Almanya'da bu fiyat 173 bin 100 Euro'ya (300 bin YTL) yükselerek Türkiye'nin neredeyse 3 katına çıktı. Avrupa'nın en pahalı konutlarının ise 420 bin 645 Euro'luk fiyat ile Lüksemburg'da olduğu belirtildi.
ORTALAMA KOMİSYON YÜZDE 5
Müstakil konutlarda ve apartman dairelerinde olmak üzere Türkiye'de ortalama konut büyüklüğünün 80 metrekare olduğu ifade edilen araştırmada ortalama konut fiyatları başkentler düzeyinde de hesaplandı. Buna göre, Ankara'daki konutların ortalama fiyatı 75 bin Euro olarak açıklandı. Türkiye'deki gayrimenkul sektörüne ilişkin yorumların da yer aldığı araştırmada, "Ülkede güçlü bir gayrimenkul kültürü var.
Yabancıların da yatırımcı olarak Türkiye'ye girmesi sektörü daha hareketli hale getirdi" ifadelerine yer verildi. Türkiye'de 200 bin civarında emlakçı bulunduğu ve bunların çoğunun yerel firmalar olduğu belirtilen araştırmada, Türkiye'deki ortalama emlak komisyonu oranları da açıklandı. Buna göre, Türkiye, yüzde 5'lik ortalama komisyon oranı ile ortalama yüzde 5.3 komisyon alınan Almanya'nın ardından 'pahalı komisyon' sıralamasında İspanya ile ikinciliği paylaştı. Listede, İngiltere ve İrlanda ortalama yüzde 1.5 emlak komisyonu ile en ucuz ülkeler oldu. Öte yandan, araştırmada, Türkiye'de emlakçılık mesleğinin özellikle yabancı firmaların pazara girmesi ile iyi bir seçime dönüştüğü ifade edildi.
'Yatırımcılar köpük fiyat yaratabilir'
Araştırmada gelecek dönemde yeni konut kredisi sisteminden (mortgage) 500 bin kişinin yararlanmasının beklendiği öngörüsünde bulunuldu. Öte yandan, araştırmada, gelecekte Türkiye'deki konut fiyatlarında gözlenebilecek gelişmelere dikkat çekerek şu uyarılar yapıldı: "Türkiye konut pazarı hareketli ve hızlı büyüyor. Özellikle yabancı yatırımcıların etkinliği pazarı daha da canlandırdı. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, yatırımcıların çeşitli spekülasyonlarla konut fiyatlarında köpük etkisi yaratabileceği."
Araştırmada, Türkiye'de 2006 yılının konut fiyatları açısından dalgalı bir dönem olduğuna da işaret edilerek, mortgage sisteminin oturmaya başlamasının ardından bu görünümün değişme eğilimine girebileceği ifadesine yer verildi. Ayrıca, araştırmada 2006'da fiyatların stabil bir düzene oturma beklentisinin yabancı yatırımcıların gelişi ile gerçekleşmediğine de değinildi.
(Sabah)
Kaynak: Sabah