Konut Fiyatları Covid-19 Etkisiyle Düşecek mi?

05/05/2020

Coronavirus (Covid-19) salgını konut fiyatlarını nasıl etkiledi? Konut fiyatları azalan talep ile düşüşe mi geçecek?

Pandemi sürecinin gayrimenkul sektörüne etkilerini değerlendiren Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı; sektörde gerçek düşüşün Mayıs ayında görüleceğini belirtti. Konutta %70-80 gibi bir daralma öngörüyoruz. Bu rakamların esas etkileri için mayıs verilerini görmemiz lazım. Türkiye'nin kendi demografik yapısı itibariyle konut bir ihtiyaç ürünü. Bu pandeminin etkilerini nasıl gelişeceğini ancak varsayabiliriz, çünkü hiçbirimizin bir tecrübesi yok bu konuda. Konut talebi her zaman karşılanmamış bir talep. Gayrimenkul gelirleri açısından sürdürebilirlik sağlanabilirse ki bu konuda biraz zayıfız. Sistemin verdiği destekler, Türkiye'deki gelir sürdürebilirliği açısından yeterli değil ne yazık ki.

Konutta daralmanın etkileri bu krizin ne kadar sürdüğüne bağlı olarak değişecek. Karşılanmamış talebin bir miktarının hayata döndüğümüz sürede tekrar sisteme geri döneceğini düşünüyorum. Yani tamamen kayıp değil bu aylar. Bir kısmı diğer aylarda karşılanacak.

Konut Fiyatları Düşecek

Özellikle nakde ihtiyacı olanlar ya da işini sürdürmek isteyen herkes, elindekini kurtarmak için gayrimenkul satmaya çalışacak bu ve önümüzdeki dönemde. Nakit kıymetli olacak. Gayrimenkul fiyatındaki arz talep dengesinin bozulacağını düşünüyorum. Bu da ne yazık ki gayrimenkul fiyatlarını olumsuz yönde etkileyecektir.

Desteklerle Kriz Engellenebilir

Pandemi sonrası likiditesi olanlar için iyi bir dönem olacaktır. Ama o da zor bir karar. Bu dönemde paranız varsa gayrimenkule yatırır mısınız sorusu geliyor doğal olarak. Birtakım teşviklere ihtiyaç duyulabilir. KDV indirimi, tapu harcı indirimi, konut kredisinin daha iyi kullandırılması belki konutta ödenen faiz ve anaparanın gelir vergisinden düşürülmesi gibi bir takım motivasyonlar sağlanırsa sektörde bir miktar bu krizin önüne geçilebilir.

Kaynak: Eva GYD