Konut Almak için En Uygun Dönem

05/03/2020

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, konut stokunun sona erdiğini ve inşaat maliyetlerindeki arttığını bildirerek henüz ciddi fiyat artışları gerçekleşmeden konut alım için en uygun dönemlerin yaşandığını bildirdi.

Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, gayrimenkul sektörünün, düşen konut kredi faizleri ve ekonomideki canlanmanın verdiği moralle yeni bir yatırım hamlesine hazırlandığını aktardı.

Bu yıl Çekmeköy ve Nişantaşı projelerine başlayacaklarını kaydeden Yılmaz, "Sıfır konut kredisi faizleri şu an %0,79'lara indi. Biz faizdeki bu rakamları 2013'lerde görüyorduk. Ekonomi yönetimi adeta sihirli dokunuşlara imza attı. Bu anlamda bakanımız Berat Albayrak başta olmak üzere, ekonomi yönetimine ve özellikle kamu bankalarına çok teşekkür ediyorum. Kusursuz yönetilen bir süreç yaşandı." değerlendirmesinde bulundu.

Emlak Konut GYO tarafından ihaleye çıkarılan Nişantaşı ve Çekmeköy arazileri için 2,9 milyar liralık teklif verdiklerini ve ihaleyi kendilerinin kazandığını anımsatan Yılmaz, bu ay içerisinde Çekmeköy'de satışlara başlayacaklarını, Nişantaşı'nın lansmanına da 2020 yılı içerisinde çıkacaklarını anlattı.

İlk Alan Her Zaman Kazandı

Ziya Yılmaz, konuta yatırımın orta ve uzun vadede yüksek getirilere imza attığını kaydederek, son 10-20 yıla bakıldığında Türkiye'de en çok gayrimenkulün kazandırdığını bildirdi.

Metrekaresi 4 bin liradan satışa çıktıkları İstmarina'da son rakamların 14.000 - 17.000 TL aralığında olduğunu aktaran Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yani ilk alanlar %325 kazançlı çıktı. Teras Kule'de ise satış fiyatı 5.000 liradan başlamıştı. Bu projede de şu anki fiyatlar 12.000 ila 13.000 TL seviyelerinde. En başta bu projeden konut alanlar, şimdi yatırımlarını ikiye katlamış durumda. DAP İzmir'de ise metrekare satış fiyatı 4.200 liradan başlamıştı. Şu an 10.000 - 11.000 TL bandında seyrediyor. Adam Kule'de ise 4.000 liradan 11.000 lira seviyesine yükseldi. Bu tablo net olarak şunu gösteriyor; ilk alan her zaman kazanıyor.

Bu anlamda Çekmeköy projesi de yüksek prim potansiyeli barındırıyor. Bizim kafamızdaki ilk düşünce 10.000 TL'nin üzerinde bir rakamla satışa çıkmaktı. Fakat lansmana özel bir sürpriz yapmaya karar verdik. 10.000 TL'nin altında bir rakamla satışa çıkacağız. Bitiş rakamları ise 16.000 TL'leri bulacak."

Konutta Stoklar Bitti

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, gayrimenkul sektörünün en popüler tartışmalarından birisinin de "stok" olduğunu belirterek, son iki yılda yeni proje geliştirilemediğini, yeni alınan ruhsatlarda büyük düşüş olduğunu, bu sayede de stok anlamında ciddi bir dengelenme süreci yaşandığını anlattı. Yılmaz, "2021'in 6. ayından sonra konut stoku öyle bir noktaya gelecek ki tüketici konut almak istese dahi kendine uygun niteliklisini bulmakta zorlanacak. Önümüzdeki dönemde uygun fiyatlı, nitelikli konut bulmak mümkün olmayacak." ifadelerini kullandı.

İnşaat maliyetlerindeki artıştan bahseden Yılmaz, konut alım için en uygun dönemlerin yaşandığını bildirdi.

Kaynak: AA