Konut Alımlarında En Önemli Kaynak Konut Kredisi

29/11/2012

Konut alırken en önemli kaynağın yine konut kredisi olmaya devam edeceğini belirten Cansel Turgut Yazıcı, birinci el konutların daha fazla rağbet göreceğini söyledi.

2023 yılındaki konut beklentilerini ve bu talepleri belirleyecek unsurları değerlendiren Eva Gayrimenkul Değerleme Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, farklılaşan nüfusla birlikte küçük konuta olan talebin daha da artacağını söyledi.
 Yazıcı, önümüzdeki dönemde ilk olarak 110-125 metrekare arası 2+1 ve 3+1 konutlara talep geleceğini, ikinci tercihin ise 75-90 metrekare arasındaki 1+1 ve 2+1 konutlara olacağını belirtti.

Yatırım amacıyla daha küçük konutların talep göreceğini vurgulayan Yazıcı, konutta bugün için en fazla talep edilen fiyat aralığının ise 75-125 bin dolar olduğunu ifade etti. 
Konut talebini 4 temel unsur olan mülkiyet durumu, hane halkı değişimi, yatırım eğilimi ve gelir artışının belirlediğini dile getiren Yazıcı, şunları söyledi:
“Ekonomik büyümeye bağlı olarak önümüzdeki yıllarda gelirlerin dağılım kademelerinde iyileşmeler olduğunu görüyoruz. Orta kesimin bir kısmı yukarılara doğru çıkıyor ve orta kesim genişliyor. Eğitim düzeyi ortalaması bugün 6,5 yıl gibi vasat bir düzeyde olan Türkiye’nin 2023’lü yıllarda eğitim düzeyi ortalamasının yükselmesi bekleniyor ama maalesef burada niceliksel kaliteden bahsedemiyoruz.”

Sektör Pozisyon Almalı

Öte yandan nüfus artış hızının azaldığını dile getiren Yazıcı, “Çok önemli bir gösterge ise bugün 65 yaş üstü 5 milyon insan varken, 10 yıl sonra bu rakamın 7.8 milyon kişiye çıkacak olması. Çalışan nüfusun sosyal güvenlik sisteminde yaşlılara baktığını düşünecek olursak Türkiye’nin 2023 yılından sonra bugün Avrupa’nın yaşadığı yaşlı nüfus sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağını görüyoruz” dedi.
Konut geliştiricilerinin yaşlanan nüfusun ihtiyaçlarına uygun projeler geliştirmesi gerektiğini aktaran Yazıcı, 10 yıl sonra bu segmentte oluşacak talebin şimdiden sinyallarini verdiğini ve sektörün de buna göre pozisyon alması gerektiğini kaydetti.

Hane Halkı Sayısı Azalıyor

Mülkiyet durumu açısından bakıldığında bugün kiracı olanların, önümüzdeki dönemde mülk sahibi olma isteğinin devam edeceği yönünde sinyaller olduğunu belirten Yazıcı, “Türkiye’de hane halkı sayısı bugün 4,12 ama 2023 yılına kadar 3,79 rakamına düşmesini bekliyoruz. Yani hane halkı sayısı küçülüyor, hane sayısı artıyor. Farklı ihtiyaç ve arayışlar nedeniyle daha küçük konutlara kayma eğilimi gelecekte de devam edecek gibi görülüyor” diye konuştu.

Yazıcı, istatistiklere göre 2003 yılında 161,8 metrekare olan ortalama konut büyüklüğünün, 2011 yılında 144,8 metrekareye düştüğünü belirterek, “Bu rakam daha da düşüyor. Yatırım eğilimlerin baktığımızda altın güven sırasında yüzde 41 ile birinci sırada ve gayrimenkul yüzde 19 ile ikinci, mevduat ise yüzde 17 ile üçüncü sırada. Önümüzdeki dönemde de hane halklarının bu kuvvetli yatırım eğiliminin orta-uzun vadede devam edeceğini öngörülüyor” dedi.

Orta Gelirin Alım Gücü Yükselecek

Yazıcı, diğer yatırım araçlarındaki belirsizlikler ve dalgalanmalar nedeniyle konutun bir yatırım aracı olarak talep görmeye devam edeceği vurgulayarak, şunları söyledi:
“En son unsur ise gelir artışı. Ekonomik büyümedeki beklentiye bağlı olarak kişi başı gelirdeki artışlar tasarruf ve kredi kullanma geri ödeme kapasitesini de genişletecek. Gelir dağılımında yaşanacak iyileşmeye bağlı olarak özelikle orta gelir grubunun konut talebinin daha hızlı artacağı öngörülüyor” dedi.

Talebi KDV Belirleyecek

Konut alırken en önemli kaynağın yine konut kredisi olmaya devam edeceğini belirten Yazıcı, birinci el konutların daha fazla rağbet göreceğini söyledi. Ancak KDV konusunun değişmesi durumunda, bu talebin de değişebileceğini ifade eden Yazıcı, “Güvenlikli sitelerde daire talebi ilk sırada yer alacak, artık sistemler satacak. Sistemlerde yeşil alan, güvenlik, çocuk parkı ve market talebi devam edecek, bunu sosyal donatılar izleyecek. Konut alırken en önemlisi yeri, sonra fiyatı, deprem yönetmeliğine uygun olması, evin büyüklüğü, sıfır konut ve toplu taşımaya yakınlık önem sırası ile gözetilecek kriterler olacak. Orta segmente ve yaşlanan nüfusa yönelik geliştirme yapanlar kazanacak” dedi.

Kaynak: Milliyet