Ev almak için Türk oluyorlar
Milyarlarca dolarlık yatırımla yapılan lüks projeler yabancılara mülk edinmeyi sınırlayan yasadan dolayı elde kalıyor.
İnşaat firmaları, "Yabancılar kapımızda ancak satış yapamıyoruz. Fırsat kaçıyor" diyor.
Türkiye'nin İstanbul başta olmak üzere en iyi lokasyonlarında milyon dolarlık yatırımlarla yapılan emlak projeleri yabancılara satışların önündeki engeller nedeniyle istediği hedef kitleye ulaşamıyor.
İstanbul'da çok sayıda lüks proje yabancılara pazarlanmak için yapılırken kriz sonrası sermayenin el değiştirdiği ve uluslararası piyasalardaki paranın yönüne hakim olan Rusya, Kazakistan, İran, Arap ülkeleri ve Azerbaycan gibi 'kardeş' ülkelerin de aralarında bulunduğu ülkelerin vatandaşlarına 2008 yılında yabancılara mülk satışını engelleyen yasadan dolayı satış yapılamıyor.
Düzenlemelerden herkes şikâyetçi. İstanbul'un küresel bir ticaret ve kültür merkezi olması nedeniyle özellikle petrol zengini Arap ve Orta Asya ülkeleri ile Rusya'dan birçok işadamı ikinci adres olarak Türkiye'ye yerleşmek istiyor.
Tercihleri etkileyen bir başka neden de kültürel yakınlık. Buna karşın birçok milyarder işadamı kapıdan geri çevriliyor. Bu şikâyetin alıcı tarafındaki yüzü. Bir de petrodolar milyarderlerine ev satarak işlerini büyütmek isteyen Türk inşaat firmaları var.
Yabancılara Mülk Satışı Düzenlemeleri
Yabancılara mülk satışını sınırlayan düzenlemeler nedeniyle Türkiye'ye milyarlarca dolar kazandıracak projeleri yabancı müşterilere satamamaktan şikâyetçi olan inşaat firmaları "Tüm sistem dön dolaş 150-200 Türk müşteriye ev satma üzerine kurulu. Bir taraftan yabancılar kapımızda, bir taraftan müşteri bulamıyoruz" diyor.
Benzer şikâyetler, "Bu insanlar İngiltere, Fransa'da, Amerika'da ev alabiliyorlar, çiftlik, malikane alabiliyor. Oralarda bu problemle karşılaşmıyorlar" diye de yapılıyor. Emlak uzmanları şimdiye kadar yapılan satışların 2008 öncesinde yapıldığını, daha sonra ise yabancılara emlak satışının tamamen durduğunu söylüyor. Rakamlar da emlakçıları doğrular nitelikte. 2006- 2008 döneminde yabancılara yılda ortalama 3 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapılırken, geçen yıl hem kriz hem de yasal engellemeler yüzünden söz konusu rakam 1.8 milyar dolara düştü.